Modificarea Codului transporturilor rutiere, votată de Legislativ în prima lectură

Chișinău, 10 septembrie 2020 – Codul transporturilor rutiere va fi modificat. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens.

Proiectul respectiv are drept scop asigurarea transparenței în sistemul de autorizare a transportului internațional.

Modificările aprobate vizează excluderea clasificării pe categorii a autorizațiilor pentru efectuarea transporturilor rutiere internaționale de mărfuri și delegarea către Guvern a competențelor  de stabilire a principiilor de repartizare a acestora. Prin urmare, Executivul va fi responsabil de elaborarea și respectarea normelor, condițiilor de eliberare a autorizațiilor de transport internațional de mărfuri precum și de controlul modului de utilizare a acestora.

Totodată, din Codul transporturilor rutiere vor fi excluse o serie de reglementări. Acestea urmează  să se regăsească în Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere, aprobat prin Hotărârea de Guvern.

Codul transporturilor rutiere a fost adoptat de Parlament în iulie 2014.

Documentul stabilește cadrul legal pentru organizarea și efectuarea transporturilor rutiere de mărfuri și persoane, precum și a activităților conexe transportului rutier pe teritoriul Republicii Moldova, în condiții de siguranță și calitate, cu respectarea principiilor liberei concurențe și a măsurilor de protecție a mediului,  a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...