Modernizarea serviciilor publice va deveni o prioritate a statului

Chișinău, 3 decembrie 2021 – Deputații au aprobat, în ședința de astăzi, PROIECTUL de lege cu privire la serviciile publice, în prima lectură.  Odată cu adoptarea legii, modernizarea domeniului serviciilor publice va deveni una din prioritățile de bază ale statului.

Potrivit lui Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare, scopul documentului constă în crearea cadrului juridic pentru sistemul de prestare a serviciilor publice care să asigure accesibilitatea, calitatea și eficiența, dar și echilibrul între așteptările beneficiarilor și interesul public.

Printre obiectivele inițiativei este organizarea și prestarea eficientă a serviciilor publice cetățenilor și mediului de afaceri, dar și reducerea sarcinilor administrative inutile și utilizarea economică a mijloacelor bugetare.

Se urmărește anularea barierelor instituționale, dezvoltarea interacțiunii și cooperării între prestatorii de servicii publice de la nivelul central și cel local.

Un element nou este diversificarea modalităților prin care poate fi obținut un serviciu public. Astfel, serviciile publice vor fi prestate în mod prioritar la distanță, fapt important în special pentru cetățenii aflați peste hotare, dar și în contextul pandemic.

Totodată, persoanele care nu au posibilitatea să acceseze serviciile în format electronic vor putea apela la centrele multifuncționale din municipiile și centrele raioanele din țară.  

Urmează a fi stabilită competența Guvernului de a aproba actele normative pentru organizarea și funcționarea centrelor multifuncționale și centrelor unificate de prestare a serviciilor publice.

În procesul de elaborare a proiectului de lege, a fost examinată experiența altor state, în care acest domeniu este reglementat, de asemenea, la nivel legislativ.

Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua, finală.

03.12.2021 Ședința plenară a Parlamentului

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...