Membrii Grupurilor parlamentare de prietenie moldo-niponă s-au întrunit în format online

Chișinău, 1 martie 2022 – Cea de-a II-a reuniune a Grupului de prietenie cu Japonia din Parlamentul Republicii Moldova și Grupului de prietenie Japonia – Republica Moldova din cadrul Dietei Naționale a Japoniei s-a desfășurat, astăzi, în format online.

Din partea Moldovei, au participat președintele Grupului – Mihail Popșoi și membrii Vladimir Bolea, Marina Morozova, Mariana Cușnir, Diana Caraman. 

În debutul reuniunii, Mihail Popșoi a ținut să exprime gratitudine poporului și Guvernului nipon pentru asistența considerabilă oferită țării noastre de-a lungul anilor.

”În cei 30 de ani de când au fost stabilire relațiile diplomatice dintre țările noastre, Japonia întotdeauna a fost un partener și un prieten sincer al Moldovei. Investițiile nipone au o importanță foarte mare pentru dezvoltarea Republicii Moldova în multe domenii – cel economic, investițional, agroindustrial, științific și educațional. De asemenea, apreciem înalt susținerea aspirațiilor noastre de integrare europeană.   Mizăm în continuare pe o cooperare fructuoasă și orice suport din partea poporului nipon va fi foarte mult apreciat de poporul nostru”, a declarat vicespeakerul Mihail Popșoi. 

În continuare discuțiile s-au axat pe trei subiecte ce țin de dezvoltarea  Republicii Moldova cu suportul Japoniei: sectorul economic, agricultura și mediul.

Astfel, deputata Marina Morozova a remarcat asistența semnificativă oferită de Japonia domeniului industrial și economiei țării noastre în ansamblu – companiile japoneze au creat la noi aproape patru mii de locuri de muncă. Deputata a invitat investitorii din Japonia să profite în continuare de  oportunitățile oferite de zonele economice libere, parcurile industriale și cele tehnologice din Republica Moldova. ”Veți avea în persoana Parlamentului Republicii Moldova un partener de încredere”, a subliniat Marina Morozova.

Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, s-a referit la obiectivele  de dezvoltare a sectorului agricol al Republicii Moldova cu suportul Japoniei, care rezidă în diminuarea dependenței energetice și digitalizarea sectorului, reformarea sistemului de învățământ de profil.

”Mulțumim poporului japonez pentru suportul generos acordat în realizarea numeroaselor proiecte importante în sectorul agroindustrial. În calitate de președinte al comisiei de specialitate, îmi asum responsabilitatea pentru deschiderea și transparența continuă în realizarea programelor comune”, a subliniat Vladimir Bolea.      

Deputata Mariana Cușnir, membră a Comisiei mediu și dezvoltare regională, s-a referit la prioritățile statului în acest domeniu, de bază fiind modernizarea managementului deşeurilor și a sistemelor de epurare a apelor uzate, reabilitarea bazinelor acvatice de pe teritoriul Moldovei.

”Exprimăm gratitudinea noastră și a numeroaselor localități din țară  pentru toate proiectele de dezvoltare implementate cu suportul Dumneavoastră, care contribuie la creșterea nivelului de trai al oamenilor”, a menționat deputata.

Membrii celor două Grupuri de prietenie au apreciat dialogul purtat drept foarte fructuos și au convenit să intensifice acțiunile, în special la nivelul comisiilor parlamentare de resort, pentru a pune în aplicare obiectivele stabilite.

Reprezentanții Dietei Naționale a Japoniei au transmis felicitări cu ocazia sărbătorii Mărțișorului care este marcată astăzi în țara noastră. Membrii celor două Grupuri de prietenie au exprimat speranța comună ca acest simbol al primăverii să devină un vestitor al păcii în toată lumea.     

zoom japonia

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...