Membrii delegației la AP EURONEST Dumitru Alaiba, Ina Coșeru și Ersilia Qatrawi au participat la ședința Grupului de lucru privind acordurile de asociere

Chișinău, 24 noiembrie 2021 – Șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (AP EURONEST), Dumitru Alaiba, și membrii delegației Ina Coșeru și Ersilia Qatrawi au participat la ședința Grupului de lucru ad-hoc privind acordurile de asociere, care a avut loc în după-amiaza zilei de astăzi, în format de videoconferință.

Participanții la întrunire au pus în discuție modalitățile de extindere a cooperării între țările membre ale EURONEST – Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în special, în cadrul ”Trio Asociat”.

Delegații au vorbit despre actualizarea și consolidarea colaborării, situația inițiativelor tripartite și așteptările celor trei țări în ajunul summitului Parteneriatului Estic.

Partea moldavă a subliniat caracterul prioritar și ireversibil al obiectivelor stipulate în Acordurile de Asociere privind Zonele de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA) care prevăd integrarea treptată în piața internă a UE, promovarea circulației libere a cetățenilor, oportunități legale de angajare, alte beneficii social-economice. În opinia deputaților, cadrul ”Trio Asociat” oferă posibilitatea de a promova o agendă mai ambițioasă pentru realizarea obiectivelor acordurilor de asociere și, implicita, de integrare europeană.

Delegațiile statelor participante au fost unanime privind necesitatea reformulării și actualizării scopurilor comune în contextul noilor provocări economice și sociale ale țărilor Parteneriatului Estic. S-au discutat modalitățile de intensificare a cooperării în sectoare și politici cheie, cu accent pe energie, piața unică digitală și noile tehnologii, combaterea pandemiei.  

La 23 mai 2017, Biroul AP EURONEST a decis să înființeze un Grup de lucru ad-hoc dedicat implementării Acordurilor de Asociere dintre UE și Moldova, Georgia, și, respectiv, Ucraina. Grupul de lucru este compus din 18 membri: nouă – din partea Parlamentului European și nouă –  din partea țărilor partenere.

Prin semnarea unui Memorandum de înțelegere, Moldova, Georgia, și Ucraina au decis, la 17 mai 2021, să pună bazele unui ”Trio Asociat”.  

24.11.2021 - Participarea șefului delegației Parlamentului Moldovei la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic, Dumitru Alaiba, și membrilor delegației, Ersilia Qatrawi și Ina Coșeru, la ședința Grupului de lucru ad-hoc privind acordurile de asocier

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More