Mediul de afaceri va avea un Avocat al Poporului, care va apăra drepturile antreprenorilor

Chișinău, 18 noiembrie 2020 – Parlamentul va institui funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a mai multor legi.

Avocatul Poporului (Ombudsman) pentru drepturile antreprenorilor va asigura respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale antreprenorilor de către autoritățile publice, de către organizații şi întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, de către organizaţiile necomerciale şi de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile.

Proiectul mai propune modificarea mai multor acte normative care reglementează aspecte conexe activității Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor – salarizarea, statutul de demnitar public, dreptul de a sesiza Curtea Constituțională, drepturile procesuale civile și penale, dreptul de a prezenta propuneri de modificare a cadrului normativ etc.

”Instituirea unei noi funcții de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor este menită să asiste agenții economici în contracararea abuzurilor comise, în special, de autorități și instituții publice și eliminarea carențelor din cadrul normativ. Această asistență în cel mai direct mod va duce la scăderea cheltuielilor existente pentru desfășurarea afacerii și, corespunzător, creșterea veniturilor”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor va fi numit de Parlament și va activa în mod autonom față de Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Parlamentul, în termen de 1 lună de la data intrării în vigoare a acestei legi, va organiza concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...