Măsuri legislative pentru proceduri mai clare de expropriere, votate în prima lectură de Parlament

Chișinău, 14 martie 2024 – Un PROIECT de lege elaborat pentru sporirea celerității procedurilor de expropriere a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

Inițiativa legislativă aparține Guvernului Republicii Moldova și urmărește excluderea unor lacune de reglementare sau a unor prevederi ambigue, care pot prezenta riscuri pentru desfășurarea procedurii de expropriere. De asemenea, proiectul de lege conține prevederi care abordează anumite aspecte particulare conexe procedurii de expropriere a bunurilor. Potrivit autorilor, implementarea acestor modificări legislative este necesară pentru a evita prelungirea excesivă a duratei procedurii de expropriere. Acest lucru poate duce la ratarea unor oportunități de finanțare din partea partenerilor de dezvoltare a costurilor de realizare a lucrărilor de utilitate publică.

Proiectul prevede ca persoanele afectate de procedura de expropriere să fie scutite de plata impozitelor la sumele primite ca despăgubire pentru bunurile expropriate pentru cauză de utilitate publică. În proiect sunt reglementate și aspectele ce țin de excluderea/retragerea din circuitul agricol sau silvic a terenurilor afectate de lucrările de interes național. Mai exact, excluderea/retragerea poate fi definitivă în cazul terenurilor afectate permanent de lucrările de interes național sau temporar, în cazul terenurilor afectate pe durata lucrărilor de interes național. În ambele cazuri, excluderea din circuitul agricol sau silvic a terenurilor afectate de lucrările de interes național se va efectua fără compensarea pierderilor.

Proiectul de lege va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...