Mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Credite pentru conservarea energiei” vor fi scutite de TVA și taxe vamale

Chișinău, 7 septembrie 2023 – Mărfurile și serviciile destinate implementării proiectului „Credite pentru conservarea energiei” vor beneficia de facilități fiscale și vamale. Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu 74 de voturi, un proiect de lege în aces sens.

Potrivit PROIECTULUI, livrările și importul de mărfuri și servicii destinate implementării programului respectiv vor fi scutite de TVA fără drept de deducere, de accize, de taxa vamală, de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului. Modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale respective sunt stabilite de Guvern. „Scutirea de TVA va reduce costurile de finanțare a proiectelor implementate de autoritățile locale, ceea ce este deosebit de important în cazul localităților ale căror venituri proprii sunt limitate”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Programul „Credite pentru conservarea energiei” este finanțat și implementat de Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO). Prin intermediul acestuia autoritățile din Republica Moldova obțin finanțare pentru proiecte de conservare a energiei pentru instituțiile publice – școli, grădinițe, spitale, centre sociale – și pentru proiecte de iluminat stradal.

Autorii inițiativei legislative sunt deputații PAS Radu Marian și Ina Coșeru. Proiectul de lege urmează a aprobat de Parlament și în lectura a doua.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...