Majorarea asistenței financiare a UE pentru Moldova cu 145 de milioane de euro, avizată de Comisia politică externă și integrare europeană

Chișinău, 28 iunie 2023 – Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru Addendumul la Memorandumul UE privind majorarea asistenței financiare pentru Moldova cu 145 de milioane de euro, inclusiv 45 de milioane de euro – grant. Totodată, comisia a votat alte două avize consultative, necesare pentru punerea în aplicare a Addendumului respectiv: privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării proiectului Addendumului și privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării proiectului Addendumului la Acordul de grant.

Addendumul la Memorandumul de Înțelegere cu UE privind asistența macro-financiară pentru Moldova prevede majorarea asistenței financiare cu 145 de milioane de euro, dintre care 45 de milioane de euro – grant și 100 de milioane de euro – împrumut. Asistența va fi debursată în două tranșe, împărțite în sume egale.

Debursarea tranșelor adiționale va depinde de progresele înregistrate în implementarea condiționalităților convenite dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Reformele țin de domeniile cheie, inclusiv reforme în sectorul energetic, statului de drept, climatului de afaceri, precum și administrația publică și piața forței de muncă. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile UE de sprijin bugetar.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...