Lege adoptată: ”Energocom” va beneficia de facilități la realizarea proiectului de consolidare a securității energetice

Chișinău, 28 iulie 2022 – Prin legea adoptată astăzi de Parlament, Societatea pe Acțiuni ”Energocom” a fost scutită  de obligația de a garanta rambursarea împrumutului pentru realizarea proiectului ”Securitatea furnizării gazelor naturale”. De asemenea, compania va beneficia de facilități fiscale și vamale la importul și livrările de mărfuri destinate implementării proiectului.

PROIECTUL ”Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 de milioane de euro, se realizează în baza Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Semnarea contractului de recreditare dintre Ministerul Finanțelor și SA ”Energocom” este o precondiție înaintată de BERD pentru intrarea în vigoare a acordului. Întreprinderea nu deține active suficiente pentru acoperirea contravalorii sumei care face obiectul contractului, astfel, la încheierea acestui contract, compania urmează să garanteze rambursarea lui prin semnarea unui contract de gaj.

De asemenea, prin derogare de la prevederile Codului fiscal și Codului vamal, SA ”Energocom” se scutește de TVA fără drept de deducere, de accize, de plata taxei vamale și a altor taxe. Modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale respective se stabilește de către Guvern.

SA ”Energocom” este o companie cu capital integral de stat.   

28.07.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...