La propunerea Președintelui Parlamentului Igor Grosu, a fost constituită o Comisie parlamentară care are drept scop apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului

Chișinău, 04 noiembrie 2021 – Cu unanimitatea voturilor celor 80 de deputați prezenți în sală, a fost susținută inițiativa legislativă a Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care are drept scop apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Deputații au constituit Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova.

”Până în prezent, Parlamentul a fost mai puțin implicat în tot ce privește controlul parlamentar al procesului de reglementare transnistreană. Pentru a oferi o valență acestui proces, am propus crearea unei comisii care să aibă în vizor realizarea politicilor de reintegrare a Republicii Moldova. Așa ne vom exercita dreptul de control parlamentar și vom contribui la procesul de apropiere a celor două maluri ale Nistrului nu ad-hoc, dar permanent și consecvent”, a argumentat autorul inițiativei – Speakerul Igor Grosu. 

Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova va monitoriza și va evalua situația actuală privind politicile de reintegrare, va elabora propuneri și recomandări și va informa Biroul permanent și, după caz, plenul Parlamentului despre activitatea sa și principalele subiecte de actualitate legate de politicile de reintegrare.

În colaborare cu autoritățile responsabile de domeniul respectiv, comisia va contribui la identificarea de proiecte și soluții ce ar permite redobândirea încrederii și apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru formarea unei poziții naționale în domeniu, comisia va consulta deciziile și documentele ce urmează a fi semnate pentru soluționarea problemelor de reintegrare.

Deputații au aprobat și componența comisiei, formată în baza principiului proporționalității.  

Președinte al comisiei a fost ales Vicespeakerul Mihail Popșoi, Vicepreședinte – Vicespeakerul Vlad Batrîncea, iar secretarul comisiei  – Ana Calinici, Fracțiunea PAS. Din componența comisiei mai fac parte Ana Racu, Natalia Davidovici, Oazu Nantoi și Vladimir Bolea (Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”; Constantin Starîș și Adrian Lebedinschi (Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor) și Denis Ulanov (Fracțiunea parlamentară a Partidului politic ”ȘOR”). 

04.11.2021 Ședința plenară a Parlamentului

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More