Problemele persoanelor cu deficiențe de vedere, discutate în Parlament

Chișinău, 14 octombrie 2021 – Problemele cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere în asigurarea accesului la educație, încadrarea în câmpul muncii, la servicii sociale integrate, de transport și servicii medicale au fost discutate în Parlament, de Ziua Mondială a Vederii.

La evenimentul ”Iubește-ți ochii”, organizat de Comisia protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu Centrul de reabilitare medico-socială a persoanelor cu vedere slabă ”Low Vision”, a participat Președintele Parlamentului Igor Grosu.

Speakerul a salutat inițiativa unor asemenea discuții și a dat asigurări că va oferi tot suportul în promovarea acțiunilor menite să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să rămână membri activi ai societății.

Dan Perciun, președintele Comisiei protecției socială, sănătate și familie, a menționat despre acțiunile care au fost întreprinse sau sunt în curs de realizare pentru a asigura un trai decent persoanelor cu deficiențe de vedere. Potrivit lui s-a majorat semnificativ alocația pentru îngrijirea și supravegherea persoanelor cu dizabilități asociate cu pierderea vederii și pensia pentru dizabilitate, începând cu 1 octombrie curent.

În prezent, este în proces de revizuire pachetul minim de servicii sociale, finanțate de la bugetul de stat. Cel mai important serviciu se referă la asistentul personal și suplimentarea numărului acestora până la 543 de unități. Totodată, pentru anul 2022 – 7450 de unități.

Președintele Comisiei a subliniat despre aprobarea, în prima lectură, a proiectului de lege care prevede măsuri suplimentare de suport la angajarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a celor cu dizabilități de vedere. Este vorba despre subvenții pentru instituțiile publice și private care angajează persoane cu dizabilități, dar și indemnizații suplimentare pentru transport etc.

La discuții a participat Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, precum și persoane cu dizabilități de vedere. Ziua Mondială a Vederii este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie și își propune aducerea în actualitate a problematicii orbirii tratabile și deficiențelor vizuale. În Republica Moldova circa 4% din numărul total de peste 173000 de persoane cu dizabilități sunt cu deficiențe de vedere.

14.10.2021 -  Eveniment dedicat Zilei Mondiale a Vederii

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More