Inițiativa legislativă privind protecția animalelor a fost supusă consultărilor publice

Chișinău, 5 iulie 2023 – Proiectul de lege care urmărește crearea unui cadru normativ privind protecția animalelor a fost supus consultărilor publice. La ședința desfășurată astăzi la Parlament, la inițiativa deputatei Iulia Dascălu, membră a Comisiei mediu, climă și tranziție verde, au participat deputați, reprezentați ai autorităților publice, ai asociațiilor de profil, precum și reprezentanți ai societății civile.

„Ne-am propus să creăm un cadru juridic funcțional, cu respectarea prevederilor legislației europene în domeniu, care să ofere protecție animalelor împotriva tratării cu cruzime și să asigure un tratament decent și bunăstare tuturor animalelor, cu și fără stăpân”, a menționat deputata Iulia Dascălu, unul dintre autorii proiectului de lege. În acest context, parlamentara a apreciat implicarea reprezentanților autorităților publice de profil, ai societății civile, precum și a tuturor părților interesate de acest subiect în elaborarea acestui document complex.

Participanții la eveniment au discutat despre prevederile proiectului de lege și au propus recomandări de  îmbunătățire a mecanismului de asigurare a protecției animalelor.

Proiectul de lege prevede crearea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Autorii proiectului susțin că acest lucru va permite cunoașterea exactă a numărului de animale pe care le dețin proprietarii și va asigura, totodată, înregistrarea animalelor fără stăpân. De asemenea, se propune înființarea unui serviciu specializat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, responsabil de elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân. Alte prevederi ale proiectului se referă la cerințele pentru întreținerea animalelor, precum și la măsurile de prevenire a relelor tratamente și a abuzului față de animale.

În perioada următoare, autorii proiectului vor analiza recomandările prezentate în cadrul consultărilor publice. Proiectul de lege urmează a fi examinat de comisiile parlamentare și propus plenului Parlamentului pentru aprobare în prima lectură.

05.07.2023 Consultări publice asupra proiectului de lege privind protecția animalelor

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...