Inițiativa legislativă privind protecția animalelor a fost discutată în cadrul unei noi runde de consultări publice

Chișinău, 14 decembrie 2023 – La Parlament a avut loc o nouă rundă de consultări publice cu privire la proiectul de lege privind protecția animalelor. La ședința desfășurată la inițiativa deputatei Iulia Dascălu, membră a Comisiei mediu, climă și tranziție verde, au participat membrii grupului de lucru privind proiectul nominalizat, reprezentați ai autorităților publice locale și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Deputata Iulia Dascălu, una dintre autoarele inițiativei legislative, a menționat că proiectul de lege reprezintă un document complex asupra căruia s-a muncit intens. Anterior, proiectul a supus consultărilor publice, a fost creat și un grup de lucru la acest subiect, membrii căruia au analizat și au formulat propuneri de îmbunătățire a documentului.

În cadrul discuțiilor de astăzi, participanții la ședință au examinat prevederile proiectului de lege, în speță cele care vizează atribuțiile autorităților administrației publice locale în domeniul protecției animalelor, crearea centrelor de întreținere temporară a animalelor fără stăpân, a secțiilor teritoriale de monitorizare și protecție a animalelor, precum și resursele financiare necesare pentru organizarea acestor centre.

Printre prevederile proiectului de lege privind protecția animalelor se mai regăsesc crearea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora; instituirea unui serviciu specializat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, responsabil de elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân; cerințele pentru întreținerea animalelor, precum și măsurile de prevenire a relelor tratamente și a abuzului față de animale.

La final, participanții la ședință au convenit asupra organizării unei noi runde de consultări publice, cu participarea președinților de raioane, a primarilor și a reprezentanților Cancelariei de Stat. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...