Inițiativă legislativă: drept garantat la cetățenia Republicii Moldova pentru fiecare copil născut pe teritoriul țării noastre

Chișinău, 15 iunie 2022 – Dreptul garantat la cetățenia Republicii Moldova pentru fiecare copil născut pe teritoriul țării noastre – este obiectivul inițiativei legislative a deputatei Angela Munteanu-Pojoga, secretara Comisiei drepturile omului și relații interetnice, membră a Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”. Astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova a obținut avizul pozitiv din partea Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Urmare a modificării articolului 11 din Legea cetățeniei, fiecare copil născut în Moldova va putea obține cetățenia statului nostru chiar dacă niciunul din părinți nu deține drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

Modificarea propusă vine să conformeze norma legală cu prevederile Convenției ONU privind statutul apatrizilor, Convenției ONU privind reducerea cazurilor de apatridie și Convenției cu privire la drepturile copilului.

”Propunerea normativă va garanta dreptul oricărui copil născut pe teritoriul Republicii Moldova la cetățenia statului nostru și va preveni situațiile de apatridie a copiilor născuți de părinți cu actele de ședere sau viza expirate sau de părinți fără acte de ședere, aflați în tranzit. Proiectul nu va viza un număr mare de copii,  dar atâta timp cât se încalcă dreptul chiar și a unui  copil în țara noastră, noi suntem obligați să luăm atitudine”, a subliniat Angela-Munteanu Pojoga.

PROIECTUL  pentru modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova urmează a fi supus dezbaterilor în prima lectură, în plenul Legislativului.

15.06.2022 Ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...