Inițiativa legislativă a șefei statului privind încurajarea revenirii diasporei în țară, susținută de Parlament în prima lectură

Chișinău, 15 iulie 2022 – Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară. Inițiativa legislativă a Președintei țării, Maia Sandu, a fost susținută astăzi de Parlament.

Potrivit PROIECTULUI de lege, cetățenii Republicii Moldova care au locuit peste hotare cel puțin trei ani vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilităţi fiscale, bunuri personale – obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie. Cetățenii vor trebui să respecte anumite condiții: termenul de exploatare a mijlocului de transport să nu fie mai mare de șapte ani din momentul fabricării, iar valoarea în vamă să nu depășească 400 000 de lei; să nu prezinte defecte şi/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de forță majoră; mașina să nu fie destinată activității comerciale sau de producție și să întrunească condițiile prescrise în proiect privind capacitatea cilindrică a motorului.

Pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani, un număr impunător de cetățeni a plecat la muncă sau cu traiul peste hotarele țării. Modificările legislative propuse vor reduce costurile procesului de revenire a cetățenilor Republicii Moldova, vor motiva luarea deciziei de a reveni, vor încuraja reunirea familiilor și vor contribui la consolidarea societății.

15.07.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...