Îngrijirile paliative vor fi stipulate distinct printre serviciile de bază de sănătate, conform unui proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătății

Chișinău, 18 noiembrie 2020 – Un grup de deputați care fac parte din diferite fracțiuni parlamentare au înaintat o inițiativă legislativă ce vine să distingă serviciile paliative printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Autorii argumentează că dreptul la îngrijirile paliative trebuie să facă parte din minimul asigurării medicale gratuite acordat în limita mijloacelor financiare ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, se propune instituirea, în cadrul programelor de cheltuieli ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, a unui subprogram distinct pentru îngrijirile paliative.

Concomitent, pentru a asigura valoarea și importanța serviciilor de îngrijiri paliative în sistemul de sănătate, a apăra dreptul adultului, copilului și familiei la servicii de îngrijiri paliative de calitate, se propune aprobarea de către Guvern a Nomenclatorului serviciilor de îngrijiri paliative, a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor de îngrijiri paliative și a Standardelor minime de calitate pentru serviciile de îngrijiri paliative.

În cele din urmă, proiectul de lege vine în susținerea plenară a acțiunilor novatoare de consolidare a îngrijirilor paliative în Republica Moldova, a menționat deputata Elena Bacalu, unul din autorii proiectului de lege.

Proiectul a obținut, astăzi, în unanimitate, raportul pentru prima lectură din partea membrilor Comisiei protecție socială, sănătate și familie și urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Conform definiției OMS, „Îngrijirea paliativă” este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala amenințătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi a altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova   

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...