Indemnizațiile viagere pentru antrenorii sportivilor de performanță vor fi recalculate

Chișinău, 26 aprilie 2023 – Modul de calculare și recalculare a indemnizației viagere pentru antrenorii sportivilor de performantă va fi modificat. La stabilirea cuantumului indemnizației se vor utiliza datele privind salariul mediu lunar pe economie, comunicate de Biroul Național de Statistică (BNS) pentru anul precedent. Potrivit prevederilor actuale, la stabilirea cuantumului acesteia, se utilizează datele privind salariul mediu lunar pe economie pentru luna precedentă celei în care se face plata drepturilor. Însă, începând cu anul 2017, BNS nu mai produce datele respective pe fiecare lună, ci doar trimestrial și anual. Astfel, urmează a fi ajustate actele normative pentru ca indemnizațiile viagere ale antrenorilor sportivilor de performanță să poată fi recalculate.

În cadrul ședințelor de astăzi, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat raportul, iar Comisia protecție socială, sănătate și familie – coraportul la PROIECTUL de lege pentru modificarea Legii cu privire la cultură fizică și sport. Inițiativa legislativă a fost înaintată de către deputații Fracțiunii PAS, Lilian Carp și Natalia Davidovici. Proiectul de lege va fi supus consultărilor publice și prezentat spre aprobare în plenul Parlamentului.

De menționat că indemnizația viageră antrenorilor sportivilor de performanță se stabilește de către Ministerul Educației și Cercetării. Plata se efectuează lunar, iar mărimea depinde de nivelul performanțelor sportivilor antrenați și constituie de la 40% până la 100% din salariul mediu pe economie.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...