În Republica Moldova vor fi construite încă 450 de locuințe sociale, iar unele cămine studențești și aziluri de bătrâni vor fi renovate

Chișinău, 24 aprilie 2024 – În Republica Moldova urmează să fie construite locuințe sociale, iar unele cămine studențești și aziluri de bătrâni vor fi renovate. Lucrările vor fi realizate cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare. Ratificarea unor acorduri de grant și de împrumut care prevăd acest lucru a fost examinată la ședințele Comisiei economie, buget și finanțe.

Astfel, 1600 de persoane vor beneficia de cele 450 de locuințe sociale care urmează să fie construite. De asemenea, de căminele studențești și de azilurile pentru bătrâni renovate vor beneficia peste 1400 de persoane. Lista căminelor pentru elevi și studenți și a azilurilor pentru bătrâni urmează a fi stabilită de Guvern.  

Pentru implementarea proiectului, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un împrumut de 20 de milioane de euro. Împrumutul este oferit pentru 20 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani. De asemenea, pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică, vor fi acordate două granturi suplimentare. Din Fondul de Investiții Verzi și Sociale va fi alocat un milion de euro, iar din Fondul E5P – încă șase milioane de euro.

De asemenea, contribuția Republicii Moldova este constituită din partea financiară în mărime de 1,1 milioane de euro de la autoritățile publice locale sau entitățile publice, terenurile sau construcțiile nefinalizate, documentația tehnică și expertiza tehnică a construcțiilor.  

Împrumutul urmează a fi debursat până la finele anului 2030. Ratificarea acordurilor va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...