În Republica Moldova va fi instituit Fondul național al culturii

Chișinău, 15 decembrie 2023 – În Republica Moldova va fi instituit Fondul național al culturii, care reprezintă un nou mecanism de susținere financiară a sectorului cultural independent și privat din domeniul artei și al industriilor creative. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 62 de deputați.

Prin intermediul Fondului național al culturii vor fi finanțate programe de susținere a proiectelor organizațiilor necomerciale în domeniul culturii, a activității editoriale și de traduceri literare, a revistelor culturale, activități editoriale și de traduceri literare etc. Pentru asta, în 2024, vor fi alocate 29,6 milioane de lei. Fondul va fi gestionat de Centrul Național de Educație prin Artă, instituție subordonată Ministerului Culturii.

Inițiativa legislativă va fi propusă spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului. Aceasta va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, în termen de șase luni, Guvernul va modifica și va elabora actele normative necesare pentru implementarea documentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...