În Republica Moldova este consemnată Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl

Chișinău, 26 aprilie 2022 – Victimele avariei de la Centrala nucleară de la Cernobîl au fost comemorate în cadrul unui eveniment solemn cu participarea deputaților din Parlamentul Republicii Moldova. Ceremonia a avut loc astăzi, la Complexul memorial al victimelor catastrofei de la Cernobîl, situat pe strada Valea Trandafirilor din capitală.

În dimineața zilei, la Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe de pe teritoriul Complexului memorial a fost oficiat serviciul divin, urmat de un miting şi depunerea de flori la monumentul participanților la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei.

Totodată, pe parcursul zilei, evenimente similare au avut și în alte localități din țară, la care de asemenea au participat membri ai Parlamentului.    

Pe 26 aprilie 1986 s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară civilă. Aproape 3500 de bărbați și femei din Moldova au fost mobilizați pentru a lupta cu consecințele avariei.

În toamna anului 2021 Legislativul a majorat cu 550 de lei alocațiile pentru persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Anual, pe 26 aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Centrala atomo-electrică din oraşul Cernobîl şi ale altor avarii nucleare, instituită prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova.

26.04.2022 – Eveniment solemn de comemorare a victimelor avariei de la Centrala nucleară de la Cernobîl

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...