În prima lectură a fost votată declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău

Chișinău, 31 martie 2022 – Parlamentul a aprobat, astăzi, PROIECTUL privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.

Proiectul de interes național, prevăzut în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, a fost aprobat, în prima lectură, cu votul a 62 de deputați.

Documentul stabilește mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate.

Guvernul va demara procedura de achiziție a terenurilor necesare și va aloca resurse financiare în vederea elaborării și implementării Planului de acțiuni privind strămutarea și compensarea daunelor pentru exproprierea permanentă și temporară a acestora.

Plățile pentru despăgubirea persoanelor afectate de procedurile de expropriere sunt estimate la 20 mil. lei.

Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Bugetul total al acestora va constituie 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a prezentat proiectul în plenul Parlamentului, a declarat că scopul proiectului este asigurarea securității energetice a statului prin interconectarea Republicii Moldova cu piața de energie a Uniunii Europene, cât și crearea unui mediu concurențial favorabil pe piața energiei electrice.

Proiectul de lege urmează a fi aprobat de Legislativ și în lectura a doua.

31.03.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...