În premieră, în Moldova serviciile paliative urmează a fi distinse printre serviciile de bază în sistemul național de sănătate

Chișinău, 20 noiembrie 2020 – Parlamentarii au susținut proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății, elaborat de un grup de deputați, reprezentanți ai diferitelor fracțiuni parlamentare. Documentul vine să distingă, în premieră, serviciile paliative printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate al Republicii Moldova, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Autorii argumentează că dreptul la îngrijirile paliative trebuie să facă parte din minimul asigurării medicale gratuite acordat în limita mijloacelor financiare ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, se propune instituirea, în cadrul programelor de cheltuieli ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, a unui subprogram distinct pentru îngrijirile paliative.

Concomitent, pentru a asigura valoarea și importanța serviciilor de îngrijiri paliative în sistemul de sănătate, a apăra dreptul adultului, copilului și familiei la servicii de îngrijiri paliative de calitate, se propune aprobarea de către Guvern a Nomenclatorului serviciilor de îngrijiri paliative, a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor de îngrijiri paliative și a Standardelor minime de calitate pentru serviciile de îngrijiri paliative.

”În cele din urmă, proiectul de lege vine în susținerea plenară a acțiunilor novatoare de consolidare a îngrijirilor paliative în Republica Moldova”, a subliniat deputata Elena Bacalu, în cadrul prezentării proiectului.  

Acesta a fost aprobat, în unanimitate, în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Conform definiției OMS, „Îngrijirea paliativă” este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala amenințătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi a altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...