În anul 2023, Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat 3757 de petiții și adresări verbale

Chișinău, 22 ianuarie 2024 – Pe parcursul anului 2023, Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat 3757 de petiții și adresări verbale. Cele mai multe vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, ale dreptului la securitate şi demnitate personală, ale dreptului la asistență medicală şi la protecție socială, nerespectarea dreptului la proprietatea privată, probleme privind dezvoltarea infrastructurii, propuneri de modificare a legislației și control parlamentar etc.

Din numărul total de petiții, 2437 au fost examinate în Parlament, iar 1320 au fost transmise organelor competente. Totodată, anul trecut, 522 de cetățeni au fost audiați de către reprezentanții Direcției petiții și audiențe.

Potrivit datelor statistice, cele mai multe dintre petițiile adresate, 56 %, aparțin cetățenilor din municipiul Chișinău. 186 de petiții au fost trimise de locuitorii din regiunea transnistreană, 168 – de cetățenii din raionul Râșcani și 137 – de cei din raionul Orhei.

Subdiviziunea responsabilă de examinarea petițiilor adresate legislativului este Direcția petiții și audiențe a Secretariatului Parlamentului. În vederea sporirii eficienței în organizarea, desfășurarea  și monitorizarea proceselor de gestionare a petițiilor și audiențelor este implementat sistemul informațional destinat gestionării electronice a petițiilor în Parlament – e-Petiții.

Conform prevederilor legale, petițiile pot fi formulate verbal sau în scris. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a adresa Parlamentului petiții online la adresa https://petitii.parlament.md/.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...