Impactul social-economic al sportului din Republica Moldova, discutat la Parlament

Chișinău,  9 decembrie 2020 – Impactul social-economic al sportului în Republica Moldova a fost discutat, astăzi, la Parlament. Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal a organizat un eveniment de prezentare a două studii pe marginea subiectului, care demonstrează necesitatea investițiilor în sport, mai cu seamă în fotbal.

La întrunire au participat Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare  cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, precum și președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco, omologul său din România, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, experți ai programului UEFA Grow, Ilya Solntsev și Oleksandr Kucheriavyi, dar și mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Cele două studii realizate în comun cu Uniunea Europeană a Asociațiilor de Fotbal au inclus aspectele ce țin de  beneficiul social al investițiilor în sport și impactul facilităților fiscale ale acestora. Rezultatul studiilor se referă în mod prioritar la capitolul sportul amator și cel profesionist. Conform acestora, practicarea sportului reduce la nivel mondial criminalitatea, se înregistrează rezultate mai bune la studii în rândul elevilor și studenților, dar contribuie și la îmbunătățirea stării de sănătate. 

Experții economici au adus în vizor datele generale privind practicarea sportului, astfel că 64% dintre moldoveni nu practică deloc sportul. Motivele ar fi lipsa banilor și a infrastructurii. Cel mai popular este alergatul, gimnastica, iar fotbalul este practicat doar de 13%. Sportul de performanță a scăzut semnificativ în ultimii ani, aproximativ cu 20% în rândul tinerilor.

Experții au constatat că în cazul sportului amator, doar 6% din populația țării noastre este interesată, cauza acesteia fiind costurile relativ ridicate al acestui tip de serviciu, infrastructura sportivă publică foarte slab dezvoltată, iar infrastructura destinată practicării sporturilor este practic inexistentă sau se află într-o stare necorespunzătoare. În ceea ce privește investițiile pe această dimensiune, experții declară că există un anumit interes în rândul companiilor private de a investi în reabilitarea infrastructurii sportive publice în condițiile existenței unor facilități fiscale favorabile.

La capitolul sportul profesionist, sistemul de impozitare existent împiedică dezvoltarea acestuia. Totodată, conform sondajelor realizate, cea mai mare parte din rândul companiilor private (cca 65,1%) ar fi gata să direcționeze 2% din impozitul pe venit achitat la stat spre finanțarea Federațiilor sportive oficial acreditate. Aceasta ar fi posibil numai în cazul în care ar fi implementate facilitățile fiscale avantajoase, atât pentru investițiile în infrastructura sportivă publică, cât și în cea privată, având astfel, un beneficiu net enorm.

Participanții și-au exprimat opiniile vizavi de aceste aspecte și s-au arătat convinși că sportul în Republica Moldova necesită o atenție și o investiție pe măsură. Or, lipsa unor facilități fiscale pentru investițiile în sportul profesionist, împiedică totodată, intrarea pe piața sportului profesionist a investitorilor străini.

Președintele Comisiei parlamentare  cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adrian Lebedinschi a subliniat că sportul în Republica Moldova joacă un rol esențial, iar studiile realizate vor avea un impact social major, investițiile în infrastructura acestui domeniu fiind de o mare necesitate.  

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco a declarat că elaborarea unor acte normative și legislative pentru a susține investițiile în fotbal sunt o prioritate, or, fotbalul reprezintă o formă de a menține sănătatea și un mod activ de viață. 

La rândul său, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu a declarat că fotbalul în sine reprezintă un fenomen social cu un impact major în sistemul de sănătate, iar orice investiție se transformă în impact economic.

Deputații, în comun cu reprezentanții din domeniul sportului, în special al fotbalului au împărtășit experiențe și au convenit asupra unei colaborări constructive în acest domeniu, astfel că dialogul care a avut loc astăzi să aibă o continuitate.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More