Guvernul nu a susținut inițiativa PAS de a ajuta sectorul turismului pe timp de pandemie. Fracțiunea PAS a propus un program de vouchere pentru angajații sectorului public și privat, menit să contribuie la dezvoltarea turismului intern

Guvernul a emis aviz negativ inițiativei PAS de a susține ramura turismului, care a ajuns în prag de faliment în perioada pandemiei, despre aceasta a anunțat azi, în cadrul unui briefing de presă, deputatul PAS Petru Frunze.

Proiectul de lege înregistrat de PAS și elaborat după practica din România, prevede ca angajatorii, atât din domeniul public, cât și privat, să ofere angajaților, o dată pe an, un voucher de vacanță în valoarea unui salariu mediu pe economie, pentru achitarea serviciilor turistice doar în structurile de primire turistică de pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta ar oferi industriei turismului posibilitatea să nu falimenteze, ci să se mențină și să se dezvolte.

„Totodată, am indicat în această inițiativă legislativă, ca agențiile de turism să nu poată aplica un coeficient mai mare de 10% ce ține de profitul acestei activități, iar instituția publică sau agentul economic să contacteze direct cu structurile de primire turistică, pentru ca angajații să beneficieze de vouchere de vacanță. Aceste vouchere urmau să nu fie impozitate. Acesta însă este unul din motivele invocate de Guvern pentru a nu oferit aceste vouchere de vacanță”, a explicat deputatul Petru Frunze, unul din autorii inițiativei.

„Să ne punem întrebarea. Atunci când un agent economic are venituri și acești bani stau pe contul bancar, care este avantajul pentru stat atunci când acești bani nu sunt valorificați, nu sunt în circuitul economic? Oferirea voucherelor de vacanță introduce imediat acești bani în circuitul economic, fiindcă agenții economici vor angaja oameni care vor achita impozite, se vor achita impozite din activitate, impozite din activitățile altor agenți economici, cum ar fi transportatori, etc.”, a mai adăugat Petru Frunze.

În opinia autorilor, neadoptarea acestui proiect de lege va duce la scăderea circulației turistice în Republica Moldova, la creșterea ratei șomajului, la închiderea activităților economice în domeniul prestării serviciilor turistice.

Practica voucherelor de vacanță funcționează în România de mai mult timp, demonstrând o contribuție semnificativă la dezvoltarea industriei turismului. 

Totodată, deputatul acuză Guvernul că a abandonat conștient industria turismului din Republica Moldova și că este interesat doar să numere și să împartă impozitele cetățenilor și ale agenților economici, fără a le oferi sprijin.

În context, deputatul Petru Frunze și-a exprimat încrederea că deputații vor reveni la această inițiativă și a îndemnat majoritatea parlamentară să susțină acest proiect de lege, care ar putea salva domeniul HoReCa, cea mai afectată ramură a economiei din Republica Moldova.

Fracțiunea PAS

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More