Furnizorii de servicii publice vor implementa măsuri de asigurare a securității cibernetice

Chișinău, 29 februarie 2024 – La ședința plenară de astăzi, deputații au votat în prima lectură PROIECTUL de modificare a cadrului legal în conformitate cu prevederile Legii privind securitatea cibernetică. Potrivit inițiativei, furnizorii de servicii publice vor implementa măsuri de asigurare a securității cibernetice în domeniul lor de activitate.

Actualmente, mai multe sectoare sunt supuse amenințărilor cibernetice, ceea ce necesită o consolidare a domeniului respectiv, protejând și asigurând securitatea rețelelor și a sistemelor informaționale la nivel național. Modificările legislative vizează sectoarele de importanță critică, care oferă servicii la nivel național în sănătate, energetică, transport, sectorul bancar, serviciile poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, siguranța alimentelor ș.a. Astfel, furnizorii de servicii din respectivele sectoare vor fi obligați să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat. Schimbările introduse vor avea impact asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice, vor asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și vor spori reziliența infrastructurii naționale.

Urmează a fi ajustate 22 de acte normative pentru a asigura interconexiunea dintre normele Legii privind securitatea cibernetică și cele cuprinse în legile sectoriale care reglementează activitatea viitorilor furnizori de servicii. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul proiectului „Asistență rapidă Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice”, finanțat de Comisia Europeană.

Inițiativa legislativă va fi propusă spre examinare în lectura a doua în ședința plenară a Parlamentului.

29.02.2024 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...