Fracțiunea PAS cere convocarea de urgență a ședinței Parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția

La 19 august curent a fost publicat Avizul Comun de urgență al Comisiei de la Veneția și al OSCE (ODIHR) cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral și altor acte legislative. Potrivit documentului, modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este posibilă. Astel, fracțiunea parlamentară PAS cere să fie convocată de urgență ședința Parlamentului săptămâna viitoare pentru a vota modificarea legislației electorale în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Despre acest lucru a anunțat astăzi, 21 august, în cadrul unui briefing de presă, vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco.

„Vorbim despre proiectul de lege înregistrat în Parlament cu nr.263 la 19 iunie 2020. Se cunoaște că actuala legislație trebuie modificată. Pentru că ea conține mai multe lacune care fac posibilă o fraudare masivă a alegerilor. De exemplu, nu conține soluții exacte pentru combaterea a ceea ce numim noi transportare organizată și contra bani a alegătorilor, nu reglementează exhaustiv procedura de contestații împotriva încălcărilor de lege, nu există soluții cum se combat fake-news-urile în cadrul televiziunilor și altele”, a precizat deputatul.

În context, Sergiu Litvinenco a menționat că în Avizul Comisiei de la Veneția experții critică mai multe prevederi din cod. De asemenea, Comisia de la Veneția spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este posibilă, iar termenul-limită când aceste modificări trebuie să intre în vigoare ar fi 1 septembrie 2020.

„Chiar și dacă nu se reușește intrarea în vigoare a legii de la 1 septembrie 2020, unele prevederi pot fi modificate chiar și mai târziu de această dată. Evident că nu mai târziu decât 2 octombrie 2020 – prima zi a campaniei electorale. Prin urmare, în primul rând, Comisia juridică, numiri și imunități urmează să se convoace în zilele imediat următoare pentru a pregăti versiunea finală a proiectului legii pentru Plenul Parlament. Să examineze atât propunerile Comisiei de la Vaneția, cât și amendamentele noastre”, a declarat parlamentarul.

Fracțiunea parlamentară PAS cere ca ședința plenară a Parlamentului să fie convocată cel târziu săptămâna viitoare, pentru a examina amendamentele și a vota proiectul în lectura a doua.

„Practic, la moment suntem la etapa în care vom putea ști cu exactitate dacă PSRM dorește sau nu dorește să fraudeze alegerile. Dacă PSRM va folosi în continuare falsuri precum că nu mai este posibil de modificat legislația electorală reieșind din Avizul Comun de urgență al Comisiei de la Veneția și OSCE (ODIHR), atunci va fi clar că fraudarea masivă este unica lor opțiune. Și e clar de ce – Dodon nu are cum câștiga alegerile fără a frauda”,  a conchis Sergiu Litvinenco.

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More