Fracțiunea Partidului ȘOR a avut o întrevedere cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului

Protecția copiilor, asigurarea și respectarea drepturilor și libertăților copilului din Republica Moldova au fost discutate în cadrul întrevederii Fracțiunii Partidului ȘOR cu Maia Bănărescu, Avocat al  Poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Întrevederea a avut loc la inițiativa vicepreședintei Fracțiunii Partidului ȘOR, Violeta Ivanov, și a avut drept scop evaluarea impactului implementării legislației în domeniul protecției copiilor, revizuirea cadrului normativ actual și depistarea lacunelor în implementarea lor, elaborarea politicilor și standardelor de evaluare a eficienței măsurilor de protejare a copilului, identificarea provocărilor cu care se confruntă autoritățile publice în realizarea mandatului de protecţie a copilului și problema copiilor lăsați fără ocrotirea părintească.

„Deși Republica Moldova este parte la majoritatea tratatelor internaționale de bază privind drepturile omului și ale copilului, progresele în implementarea recomandărilor organelor acestora sunt neuniforme.  Există deja o bază legislativă corespunzătoare, însă implementarea acesteia lasă de dorit.  Potrivit Raportului anual al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la sfârșitul anului 2019, numărul total al copiilor aflați în situații de risc constituia 10953 de copii și această cifră se majorează anual. În aceste condiții, noi, deputații Fracțiunii Partidului ȘOR considerăm că trebuie să ne implicăm activ în susținerea drepturilor copiilor și, în același timp, să facem recomandări necesare pentru îmbunătățirea și implementarea cadrului normativ privind protecția copiilor”, a menționat Violeta Ivanov, vicepreședinta fracțiunii.

Ombudsmanul Copilului s-a arătat îngrijorată de implementarea nesatisfăcătoare a legislației în domeniul drepturilor copilului. În ciuda faptului că sistemul de protecție a drepturilor copilului, în linii mari, este unul bun, totuși, frecvent, copiii din categoriile de risc trec prin acesta fără a beneficia de asistența necesară și, la atingerea vârstei majoratului, sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu în viața adultă. În același timp, Maia Bănărescu a vorbit despre accesul redus al copiilor la serviciile de sănătate, educație și asistență socială, care trebuie să fie adaptate la nevoile individuale ale acestora. Ombudsmanul a reiterat lipsa specialistului în protecția drepturilor copilului prevăzut în Legea privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţii de risc și a conchis că sistemul de protecție a copilului este incomplet și prejudicios.

„În timp ce toți vorbesc doar despre politică, Liderul Partidului ȘOR, dl Ilan Șor, împreună cu întreaga echipă a Partidului a implementat mai multe proiecte sociale în municipiul Orhei, acesta fiind, astfel, prima localitate din țară care a venit cu un plan complex de modernizare a tuturor grădinițelor din localitate, dar și în alte localități din țară conduse de reprezentanți ai Partidului “ȘOR”. În Orhei a fost deschisă prima grădiniță de tip sanatorial, dotată cu cameră salină și bazin. Totodată, s-a implementat și sistemul catering în grădinițe pentru ca micuții să consume alimente sănătoase și ne dorim ca astfel de grădinițe să existe în toată țara. În Orhei funcționează cel mai mare parc cultural-familial din țară – „OrheiLand”, a menționat Marina Tauber, secretar al fracțiunii.

La final, membrii fracțiunii au afirmat că sunt deschiși pentru colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului pentru proteciția drepturilor copilului și toate problemele abordate în cadrul întrevederii se vor regăsi în inițiativele legislative ale Fracțiunii Partidului ȘOR.

03.06.2020 Întrevedere Fracțiunea Partidul ȘOR cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului

Fracțiunea parlamentară „Partidul ȘOR”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...