Flash-mob la Președinție: PAS cere declararea stării de urgență în agricultură și alocarea a cel puțin 1 miliard de lei pentru a salva sectorul agricol de la colaps

Deputații PAS, alături de mai mulți reprezentanți și susținători ai Partidului Acțiune și Solidaritate, au participat azi, 6 august, la un flash-mob în fața Președinției și au cerut convocarea de urgență a ședinței Parlamentului, declararea stării de urgență în agricultură, rectificarea bugetului și alocarea a cel puțin un miliard de lei pentru a salva sectorul agricol de la colaps.

Participanții la protest au scandat: „Salvăm agricultorii!ˮ, exprimându-și solidaritatea cu agricultorii din țară.

Lidera PAS, Maia Sandu, a vorbit despre situația catastrofală din agricultură și a cerut guvernării implementarea acțiunilor urgente pentru a salva sectorul agricol.

„În timp ce personajul din spatele acestui gard se plimbă cu mașini de lux pe arătura oamenilor, agricultorii se confruntă cu cea mai cumplită secetă din ultima jumătate de secol. De la nord la sud, de la vest la est, speranțele oamenilor se topesc.

Toată lumea se plânge pe situația catastrofală din agricultură. Toți au pierderi foarte mari, din cauza secetei și a altor calamități cu care s-au confruntat în acest an. Gospodăriile conduse de agricultori cinstiți trebuie să concureze cu companiile unor funcționari, care prin interpuși, au pus mâna pe pământuri și mănâncă din subvenții. Agricultorii cinstiți nu pot supraviețui, din cauza monopolurilor.

Oamenii ne spun că toate investițiile lor, în semințe, combustibil, lucrări, au ars, împreună cu plantele care au ars din cauza secetei. Ei nu vor avea ce să semene la toamnă, nici la primăvară, dacă statul nu va interveni să îi ajute. Acești oameni nu au cu ce să-și întoarcă creditele, nu au cu ce să plătească salariile angajaților din sectorul agricol. Fermierii ne spun că nu au ce să le dea bătrânilor de la care au închiriat pământurile. Sunt sute de mii de oameni, care sunt afectați de această secetă”, a subliniat președinta PAS.

În concluzie, Maia Sandu a expus solicitările PAS către Parlament și Guvern și a propus tuturor forțelor politice din Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească de urgență, să discute împreună cu reprezentanții fermierilor și agricultorilor, să analizeze soluțiile propuse de PAS, să identifice și alte soluții și să ceară guvernului implementarea cât mai rapidă a soluțiilor identificate pentru a salva domeniul agricol.

Solicitările PAS sunt:

– Convocarea de urgență a ședinței Parlamentului;

– Rectificarea bugetului;

– Alocare a cel puțin un miliard de lei pentru a ajuta sectorul agricol;

– Declararea stării de urgență în agricultură;

– Prelungirea termenilor de achitare a creditelor;

– Moratoriu pe procedura de insolvabilitate în agricultură;

– Să se ia măsuri urgente de susținere a sectorului zootehnic, care este pe cale de dispariție în Republica Moldova.

Vicepreședintele PAS, deputatul Vladimir Bolea, s-a adresat direct prim-ministrului Republicii Moldova și a solicitat, în numele producătorilor agricoli, a asociațiilor de pomicultori, asociațiilor de crescători de legume, soluționarea numeroaselor probleme acumulate în sistemul agricol, dar în mod special, soluționarea a două probleme stringente care direct depind de Guvernul RM:

  1. Problema monopolurile create de importatorii și distribuitorii de fertilizanți și de inputuri în agricultură.

În Republica Moldova prețurile la fertilizanți și inputuri sunt exorbitante, spre exemplu în România acestea sunt cu 30% – 40% mai mici. Aceasta face ca agricultorii moldoveni să nu poată concura cu agricultorii de performanță ceea ce duce la falimentarea întreprinderilor agricole mici și mijlocii.

  •  Problema TVA-ului, care în Republica Moldova este aplicat abuziv și incoerent de către stat.

În Parlamentul RM a fost înregistrată o lege prin care inechitatea față de agricultori, legată de procedura de aplicare a TVA-ului, a fost rezolvată.

„Din 1 ianuarie 2021, TVA-ul pentru agricultori trebuie să fie rambursat. Sunt bani lor. Vorbim de susținerea agricultorilor în RM în mod direct, prin fapte concrete și una din faptele concrete este adoptarea acestei legi în mod urgent de Parlamentˮ, a punctat Vl. Bolea.

Diana Crudu, producător agricol: „Ramura de bază a economiei naționale – agricultura rămâne domeniul care generează cele mai multe locuri de muncă. 29 la sută din populația RM este antrenată direct și indirect în agricultură. Dezastrul care s-a abătut asupra noastră în acest an va face ca fiecare al treilea moldovean să sufere de foame în adevăratul sens al cuvântului.ˮ

În numele celor 4 mii de membri ai Federației Naționale a Fermierilor, Diana Crudu a cerut guvernanților:

  • să se facă achiziții de fructe în instituțiile de stat de la producătorii autohtoni și nu a celor de import;
  • să se identifice modalități de a achiziționa, în numele agricultorilor, semințe pentru însămânțarea terenurile în toamna anului 2020 și primăvara 2021;
  • să se negocieze pentru ca agricultorii să nu plătească rate și dobânzi extrem de mari la bănci și la companiile de microfinanțare;
  • să scadă presiunea fiscului prin anularea excesului de controale și a vizitelor fiscale abuzive.

Președintele Fracțiunii PAS, deputatul Igor Grosu, a promis că fracțiunea PAS va face demersurile necesare și va depune tot efortul pentru a rezolva problemele oamenilor.

La finalul evenimentului, lidera PAS a anunțat că, dacă săptămâna viitoare nu va fi un răspuns responsabil din parte autorităților statului, atunci pe 16 august vor fi chemați oamenii la protest pentru a susține cerințele din sectorul agricol.

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...