Două proiecte care vizează UTA Găgăuzia au fost aprobate de Parlament, în lectura finală

Chișinău, 16 decembrie 2020 – Parlamentul a aprobat, în lectura finală, proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă și proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.

Prin proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația  publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă se propune introducerea în cadrul legal național a termenului de „Autoritățile ale administrației publice locale de nivel special”, care va cuprinde atribuții ale domeniilor rezervate pentru autoritățile nivelului al doilea, precum și atribuțiile conferite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

Modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova prevede, printre altele, că organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova se efectuează pe următoarele niveluri: satele (comunele) și orașele (municipiile) constituie nivelul întâi, raioanele și municipiul Chișinău și municipiul Bălți constituie nivelul al doilea, iar unitatea teritorial autonomă Găgăuzia are un nivel special de administrare. 

Totodată, în proiecte se arată că modificarea statutului unității teritoriale autonome Găgăuzia, intrarea sau ieșirea localităților în/din componenta unității teritoriale autonome Găgăuzia se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr.344XILI din 23 decembrie 1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).

Ambele proiecte sunt înaintate cu titlu de inițiativă de către deputați ai Fracțiunii PSRM.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, unul din autorii inițiativei legislative,  a menționat că proiectele vin să armonizeze  legislația națională care vizează Unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, fiind discutate pe larg în cadrul Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia. Vicepreședintele Parlamentului a  subliniat importanța consensului pentru susținerea celor două proiecte.   

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...