Doina Gherman, Lilian Carp, Grigore Novac și alți deputați au discutat cu delegația europarlamentarilor problemele de actualitate din țară și din regiune

Chișinău, 1 aprilie 2022 – Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, membri ai celor două comisii, precum și președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, s-au întâlnit cu delegația de nivel înalt a Parlamentului European, aflată în vizită la Chișinău.

Întrevederea a avut loc în continuarea discuțiilor purtate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în dimineața zilei de astăzi, cu delegația europarlamentarilor.

Doina Gherman s-a referit la colaborarea pe dimensiunea parlamentară care a cunoscut o dinamizare simțitoare odată cu semnarea Memorandumului de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European. În context au fost menționate câteva acțiuni din perioada imediat următoare care vor contribui și mai mult la consolidarea cooperării și anume – lansarea dialogului Jean Monnet, vizita membrilor Consiliului de asociere Republica Moldova – UE la Strasbourg.

Totodată, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a exprimat interesul pentru o interacțiune mai strânsă la nivel de comisii, subcomisii, consultanți.

Atenție specială a fost acordată subiectului integrării europene a Republicii Moldova, fiind exprimate mulțumiri partenerilor europeni pentru susținerea acestor eforturi consecvente ale Moldovei.

”Reforma justiției, combaterea corupției, modernizarea instituțiilor sunt determinante în procesul de integrare europeană, iar votul puternic de încredere  oferit de cetățeni și sprijinul partenerilor de dezvoltare ne determină să acționăm în mod hotărâtor”, a subliniat deputata.   

În contextul crizei refugiaților, Doina Gherman a relevat importanța de a fi solidari  cu oamenii care au fost nevoiți să-și abandoneze țara fugind din calea războiului, majoritatea dintre ei fiind femei și copii.   

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a vorbit despre riscurile pe carele-a generat pentru țara noastră războiul din Ucraina. Totodată, deputatul a informat delegația despre acțiunile autorităților în vederea menținerii siguranței energetice, social-economice, dar și pentru protejarea securității informaționale și cibernetice.  

Vicepreședinta Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Ana Racu, a vorbit în detaliu despre cum a răspuns țara noastră la criza refugiaților, referindu-se la aportul autorităților centrale și locale, cetățenilor din țară și din diasporă. Potrivit deputatei, în abordarea refugiaților, în continuare, este important să se pună accent pe mecanismele de protecție a drepturilor omului.

Deputatul Adrian Băluțel a relatat despre implicarea tinerilor în gestionarea situației umanitare în țara noastră creată urmare a războiului din Ucraina, iar Oazu Nantoi – despre situația din regiunea transnistreană a Moldovei.       

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, a confirmat că atât partidul aflat la guvernare cât și opoziția parlamentară sunt interesate de dialogul constructiv în abordarea crizei refugiaților și de consolidarea eforturilor pentru inițiative bune în interesul comun al țării.    

În zilele de 31 martie – 2 aprilie, o delegație de nivel înalt a Parlamentului European, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Urmas Paet, și de președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare, Nathalie Loiseau, întreprinde o vizită în țara noastră. Din delegație mai fac parte parlamentarii europeni Siegfried Mureșan, Evin Incir, Dragoș Tudorache, Susanna Ceccardi și Anna Fotyga.

În continuarea programului zilei de astăzi, eurodeputații s-au deplasat la   punctul de trecere a frontierei Palanca.

01.04.2022 Întrevederea comună a membrilor Comisiei politică externă și integrare europeană, și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cu reprezentanții delegației din cadrul Parlamentului European

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...