Doamnele deputate din Parlamentul Republicii Moldova au participat la un atelier de lucru cu femeile deputate din Finlanda și Serbia

Chișinău, 23 noiembrie 2020 – Buna organizare și instrumentele existente pentru obținerea unor rezultate remarcabile pe platformele femeilor deputate au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Finlanda și Adunarea Națională din Serbia. La ședința online au participat speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi și Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica  Moldova, Dima Al-Khatib.

Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a apreciat înalt susținerea partenerilor de dezvoltare PNUD și inițiativa persoanelor implicate în cadrul Platformei comune de dialog a doamnelor deputate de a împărtăși experiența din structurile pe care le reprezintă.

“Este încurajator că avem alături partenerii de dezvoltare – PNUD și doamna Dima Al-Khatib, Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica  Moldova, care susține inițiativele doamnelor în cadrul Platformei de dialog. Deși noi venim din diferite domenii, activitatea în cadrul acestei platforme ne ajută să avem o voce comună și să contribuim la soluționarea problemelor. Sunt ferm convinsă că această platformă  vine cu inițiative pentru cetățenii țării noastre, în special din domeniul protecției sociale”, a subliniat speakerul Parlamentului.

Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib a apreciat înalt disponibilitatea și efortul deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova.

„Parlamentul are un rol cheie în promovarea politicilor de gen, în special pe timp de COVID-19. Apreciem deschiderea deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova pentru consolidarea eforturilor de a promova egalitatea de gen și suportul pentru grupurile vulnerabile, în special în contextul crizei pandemice. Suntem martorii unor transformări veritabile și credem că femeile trebuie susținute ca promotoare ale schimbării. Politicile de gen nu privesc doar pe femei sau pe fete, sunt politici de dezvoltare, multisectoriale. Sunt sigură că femeile din Parlament vor reuși să îmbunătățească legislația în beneficiul bărbaților și femeilor din țară și să facă vocea femeilor în Legislativ și mai puternică”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Deputatele au făcut schimb de experiență și bune practici în organizarea platformelor de femei deputate, precum și activitatea acestora, colaborarea cu Guvernul și societatea civilă, precum și modalități de elaborare și promovare a unor proiecte de legi, depășind diferențele de partid. Participantele au abordat, de asemenea, modalități și instrumente de control parlamentar și dialog cu cetățenii pe subiecte relevante din perspectiva de gen.

Atelierul de lucru a fost organizat cu suportul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD Moldova, UNICEF, UNFPA și UN Women. Aceasta este prima întrunire într-un asemenea format a femeilor deputate din Parlament, dintr-un șir de acțiuni programate pentru relansarea Platformei comune de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova.

Platforma comună de dialog a doamnelor deputate în Parlamentul Republicii Moldova a fost lansată la finele anului 2015 și a înregistrat rezultate notabile, reușind să promoveze cota  de gen de reprezentare minimă obligatorie a ambelor sexe de 40% pe listele de candidați ale partidelor politice, precum și un pachet important de modificări legislative împotriva violenței domestice.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More