Discuție curajoasă pe Platforma Deputatelor despre violența obstetrică

Chișinău, 2 decembrie 2022 – Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a a fost gazda unei mese rotunde organizate în cadrul campaniei de informare și sensibilizare cu genericul „Violența obstetrică tot este violență”. Femeile invitate din diferite regiuni ale țării au rupt tăcerea și au discutat despre violența obstetrică trăită.

La ședință au participat, de asemenea, reprezentante ale Guvernului Republicii Moldova și ale instituției prezidențiale. Oaspete de onoare a fost președinta interimară a Senatului României, Alina Gorghiu, aflată în vizită în țara noastră.

Este pentru prima dată când femeile din Moldova au avut șansa să vorbească deschis despre un subiect sensibil cum este trauma de la naștere sau din cabinetul ginecologic. Violența obstetrică apare în timpul unor consultații rutinare la ginecolog, precum și pe perioada sarcinii, în timpul travaliului, în timpul nașterii sau în perioada postpartum.

Președinta Platformei Femeilor Deputate, Doina Gherman, a subliniat că este inacceptabil ca femeile sa fie umilite și abuzate în acest context: „Vom discuta cu femeile și cu personalul medical din țară pentru a interveni și a corecta lucrurile”.

Președinta interimară a Senatului României, Alina Gorghiu, a punctat că sarcina și nașterea trebuie să fie tratate cu atenție și grijă din partea medicilor și a familiei. ”Abordați teme atât de sensibile, care mă inspiră, și le vom discuta în Parlamentul României”, a menționat Alina Gheorghiu, adresându-se Platformei Deputatelor.

Prin acțiunile planificate de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a, în cadrul acestei campanii, se urmărește conștientizarea impactului violenței obstetrice asupra femeilor, dar și generarea unor schimbări pozitive la nivel național.

Campania lansată de Platforma Deputatelor se desfășoară în contextul Campaniei Secretarului General ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

02.12.2022 - Masa rotundă organizată de Platforma Femeilor Deputate în cadrul campaniei de informare „Violența obstetrică tot este violență”

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...