Discursul vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, la reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările Uniunii Europene

Dragi prieteni,

Vă urez bun venit în casa democrației moldovenești.

Chiar în această încăpere, într-o sâmbătă ca aceasta, pe 8 iunie 2019, o mână de tineri conduși de o femeie politiciană, fără alți susținători financiari decât cetățenii cu mici donații oferite partidului nostru, au reușit să înfrângă un oligarh care sufoca democrația moldovenească în strânsoarea sa. Datorită sprijinului cetățenilor, am reușit să oferim Republicii Moldova o șansă. Datorită acestui sprijin mai târziu am primit un mandat puternic constând în 63 la sută din locurile de deputați în Parlament – un mandat puternic pentru integrarea europeană a țării noastre, astfel ca să putem da substanță formelor goale. Căci drapelele europene în Republica Moldova le vedem de o bună bucată de timp, dar tocmai în ultimii doi ani, Partidul Acțiune și Solidaritate livrează reforme semnificative, ca Moldova să corespundă așteptărilor cetățenilor săi și să poată atinge nivelul necesar că să realizăm aceste speranțe, de a fi parte a Uniunii Europene, de a reveni în familia națiunilor europene, din care am fost smulși fără vreo vină a noastră.

Ne cunoașteți probabil istoria tulburată. Eram parte a Europei, majoritatea dintre noi sunt cetățeni români, suntem europeni nu doar cu pașaportul ci și prin valorile noastre, suntem europeni prin acțiunile noastre de zi cu zi,  inclusiv în această sală, unde, într-adevăr, după cum a menționat adineaori colega mea Doina, am promovat egalitatea de gen și am avut performanțe mai mari decât unele state UE la capitolul reprezentării femeilor în politică și combaterea violenței domestice. Am îmbunătățit și protejat libertatea presei urcând cu 40 de poziții în clasamentul reporterilor fără frontiere. Sprijinim minoritățile din Republica Moldova, astfel ca fiecare cetățean să-și poată realiza potențialul.

Această cale nu a fost și nu este una ușoară cu un război îngrozitor de agresiune în apropiere, atunci când noile ambiții imperialiste ale Federației Ruse încearcă să ne țină în prizonieratul geografiei și istoriei noastre. Dar, oamenii noștri au spus sus și tare că nu vor să fie ostatici, vor să fie stăpânii viitorului lor și singurul mod în care pot fi stăpâni și suverani este să se rupă de trecut. Mult prea mult timp, moldovenii au privit înapoi și s-a așteptat la ce e mai rău în parcursul lor. Doar de curând, am devenit capabili să ne mișcăm din plin spre integrarea europeană și reforma pe care o presupune acest proces.

Le suntem recunoscători prietenilor și partenerilor europeni pentru că au susținut această ambiție și ne-au oferit sprijin pe această cale esențială a poporului nostru. Nu va fi ușor și nu cerem scurtături. Știm că va fi o cale dificilă, dar este în interesul cetățenilor noștri să implementăm reforma justiției, să combatem corupția, să protejăm statul de drept și drepturile și libertățile fiecărui cetățean al țării noastre.  După cum au declarat și colegii mei, vedem deja unele rezultate substanțiale, în cazul securității energetice. Dacă cineva mi-ar fi zis acum 3-4 ani că Moldova, peste doi ani, nu va mai cumpăra gaz rusesc, aș fi zis că este imposibil, dar imposibilul a devenit realitate în Moldova în ultimii doi ani. Asta s-a întâmplat și datorită prietenilor noștri din Uniunea Europeană, prietenilor noștri din România, Polonia. Este posibil atunci când prietenii noștri sunt uniți, după cum zice și mottoul acestei reuniuni, „Uniți pentru Moldova”. Când suntem uniți, suntem puternici. Când suntem uniți, le putem oferi ajutorul absolut necesar prietenilor din Ucraina. Datorită sacrificiului și curajului lor astăzi ne putem întruni în această sală și mai avem pace în Republica Moldova. Contăm pe tot suportul dvs. ca Ucraina să iasă învingătoare din războiul de agresiune pe care conducerea Rusiei îl duce împotriva sa, deoarece doar victoria Ucrainei poate asigura o pace durabilă în regiunea noastră și îndeplinirea năzuințelor legitime ale poporului nostru de a reveni în sânul familiei europene.

Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat față de cetățenii noștri și ne dăm silința să-l respectăm în tot acest parcurs. Din păcate, regimul de la Moscova face tot ce poate în continuare să ne lipsească de viitorul nostru european. Au început din anii 90 instigând regimurile separatiste, au continuat cu războaie împotriva prietenilor noștri din Georgia, anexarea Crimeii și războiul deplin pornit doi ani în urmă. Un hărțuitor nu se va opri decât dacă i se dă un răspuns la fel de puternic. Din fericire, comunitatea europeană și cea euro-atlantică și-au asumat să răspundă și, ca cetățean al Moldovei și al Europei, îmi pun speranța  în reușita comunității euro-atlantice de a acționa pe măsura așteptărilor moldovenilor, ucrainenilor și celorlalți cetățeni ai țărilor acestei comunități devotați democrației. Să nu vă îndoiți, acest război țintește în fiecare libertate la care țineți. Ucraina nu luptă doar pentru teritoriu și nu doar pentru suveranitatea sa ci și pentru toate valorile la care ținem noi toți. Regimul de la Moscova știe că dacă democrația va înflori în Ucraina, atunci în Rusia, oamenii vor începe să ceară socoteală conducerii. Ucrainenii ne-au demonstrat că pot rămâne rezilienți în pofida tuturor provocărilor.

Republica Moldova va continua să facă tot ce-i stă în putință să-i sprijine pe prietenii ucraineni. În mass-media internațională Moldova a fost cunoscută prea mulți ani la rând pentru lucruri negative, pentru furtul miliardului de dolari, pentru ultimii 30 de ani zbuciumați și tot așa, dar acum ne însușim o nouă identitate, de țară mică cu inimă mare. Vom continua să facem tot ce putem pentru a-i sprijini pe prietenii europeni și ucraineni, căci ucrainenii sunt cu adevărat europeni, în virtutea sacrificiului lor de zi cu zi.

Vă mulțumesc pentru că sunteți aici, pentru că acordați susținere politică Republicii Moldova în aceste vremuri dificile. Vom continua să apărăm libertățile democratice, chiar din acest loc, deoarece aceasta așteaptă cetățenii noștri de la noi. Vă mulțumim că ne susțineți în ambiția noastră de a ne întoarce în familia națiunilor europene.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...