Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, la Cea de-a 5-ea Conferință mondială a Președinților de Parlament

Stimați colegi,

Migrația internațională de muncă este un segment important al mobilității, care atinge problemele populației la nivel global. Aproape toate statele lumii sunt antrenate în acest proces.

Conform datelor Departamentului ONU pentru probleme economice și sociale (UNDESA), în lume sunt înregistrați circa 258 de milioane de migranți internaționali. Iar migrația de muncă a devenit  cel mai evident tip al migrației. Oamenii caută locuri de muncă mai bine plătite și o viață mai bună și mai liniștită pentru ei și pentru familiile lor.

Comunitatea internațională trebuie să recunoască caracterul complex al acestui fenomen și să elaboreze măsuri cu impact durabil pentru asigurarea securității și respectarea drepturilor migranților, pe baza cooperării strânse între țările de proveniență, de tranzit și de destinație.

Circa un milion de cetățeni din Republica Moldova sunt migranți, aflându-se în prezent în aproape 45 de țări ale lumii. Cât privește migrația de muncă, acest număr constituie 325 de mii de cetățeni, iar principalele țări de destinație sunt Federația Rusă, Italia, Israelul, Grecia ș. a.  

Aproximativ 60 la sută dintre lucrătorii migranți sunt persoane cu studii medii, puțin mai mult de un sfert (25,8 la sută) – cu studii inferioare. Cu toate că persoanele cu studii superioare sunt mai puțin antrenate în procesul migrației de muncă, totuși în ultimii ani se atestă o tendință a creșterii și în cadrul acestui grup – atât printre bărbați, cât și printre femei.

Autoritățile Republicii Moldova tratează migrația în contextul managementului eficient al fluxurilor migraționiste, care să contribuie la migrațiunea legală a moldovenilor și la revenirea lor, la reîntregirea familiilor, la aplicarea cunoștințelor și aptitudinilor acumulate pentru dezvoltarea satelor și orașelor.

Doresc să accentuez că în politica sa migraționistă Republica Moldova acordă atenție specială măsurilor de reîntoarcere a cetățenilor acasă. Iar în acest proces pe primul loc este plasată crearea de condiții atractive pentru persoanele care au plecat peste hotare la studii, în baza unor acorduri bilaterale dintre Moldova și alte state.

Și la nivelul documentelor de program Republica Moldova pledează pentru motivarea migrației legale, cu reîntoarcerea ulterioară a cetățenilor. În acest scop sunt în proces de implementare programe naționale de creare a oportunităților pentru valorificarea abilităților, aptitudinilor și resurselor financiare acumulate de către lucrătorii migranți.

Guvernul Republicii Moldova depune eforturi pentru negocierea și încheierea acordurilor bilaterale cu privire la reglementarea angajării în câmpul muncii a cetățenilor noștri peste hotarele țării. De exemplu, cu Franța Republica Moldova a încheiat acordul-cadru de parteneriat pentru susținerea cetățenilor moldoveni la reîntoarcere și reintegrare. Consider că asemenea documente practice pot facilita simțitor modul de gestionare a proceselor migraționiste, în binele țărilor noastre și al oamenilor.           

De asemenea, consider că țările de destinație a migranților trebuie să acorde o mai mare atenție subiectului privind investițiile în dezvoltarea economică, infrastructura și securitatea țărilor de origine. Doar așa eforturile noastre comune se vor solda cu rezultate sociale pozitive, la nivel global.

Profit de ocazie pentru a mulțumi autorităților și cetățenilor țărilor în care locuiesc și muncesc cetățeni din Republica Moldova. Dese ori aud de la colegii și prietenii mei din alte state cuvinte de laudă despre moldoveni. Sarcina noastră este să creăm asemenea condiții în care ei să dorească să revină acasă.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc discuții productive în continuare. 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...