Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la Recepția de Anul Nou 2023, organizată de AHK România

Onorată asistență, doamnelor și domnilor,

Vă salut călduros și mă bucur că am oportunitatea să vă transmit astăzi un mesaj din partea Parlamentului Republicii Moldova și a guvernării de la Chișinău.

Pentru început, aș vrea să-mi exprim admirația pentru cei care țin societatea noastră pe picioare. Mă refer la voi, antreprenorii, dar și la oamenii pe care îi angajați. Toți antreprenorii onești, și din Moldova, și din România, și din Germania sunt demni de aprecierea și respectul nostru. În mod special, în ultimii ani – ați rezistat demn chiar dacă am avut doi ani de pandemie, aproape un an de război în vecinătatea noastra, iar toate lanțurile economice au fost date peste cap. Iar voi ați ținut familii întregi pe picioare și economia țării – funcțională. Simțim, cu părere de rău, pe propria piele această perioadă complicată, nu doar la nivel regional cu efecte socio-economice directe asupra țării noastre, ci și la nivel național, unde încercăm din răsputeri să atenuăm impactul crizelor care au afectat puternic Republica Moldova. Aceste crize ne-au demonstrat cât de vulnerabili suntem, dar, totodată, ne-au arătat că împreună putem deveni puternici. Ne arată cine ne sunt prieteni și cine dușmani. Și de această dată vorba strămoșească „prietenul la nevoie se cunoaște” este un adevăr valoros pentru cetățenii noștri.

În context, vreau să remarc activitatea economică a celor aproape 2000 de întreprinderi românești și germane în Republica Moldova, dar și piețele de desfacere ale acestor două țări, care sunt absolut cruciale pentru prosperitatea țării noastre. Comerțul exterior al Republicii Moldova cu România și Germania a însumat peste 3 miliarde USD în primele 11 luni ale anului 2022.

Suntem conștienți că, grație sprijinului vostru, dragi prieteni, putem reuși în mod practic să ne conectăm la Uniunea Europeană. Putem învăța de la voi și putem crește o economie sănătoasă acasă.

Sunteți cu toții bineveniți în Republica Moldova. Avem nevoie de mult mai multe investiții în Republica Moldova. Prin investiții de calitate, care să aducă expertiză, să deschidă locuri de muncă, să genereze profit și salarii bune, Republica Moldova poate să vadă o creștere economică stabilă, să ajungem în rând cu economiile țărilor UE.

Știu, decizia de a investi într-o țară nouă este una pragmatică. Investitorii au nevoie de siguranță, dar au și mai mare nevoie de reguli clare de joc, transparență și previzibilitate în țara gazdă. Dar noi, zi după zi facem pași rapizi pentru a recupera timpul pierdut timp de decenii, pentru a accelera acele reforme de care au nevoie atât investitorii străini, cât și companiile locale. Oamenii de afaceri nu au timp de pierdut. Nici noi nu avem timp de pierdut.

Suntem în plin avânt de digitalizare a serviciilor pentru antreprenori. Facem asta nu pentru că ar fi cumva în vogă, ci pentru că anume asta oferă claritate și rapiditate, reduce birocrația și riscul corupției.

Deja am digitalizat principalele servicii pe care le solicită antreprenorii. În sfârșit, în Republica Moldova poți să îți deschizi online o afacere sau să o reorganizezi. Știu, asta e demult o normalitate în alte țări. Însă noi vrem să recuperăm timpul pierdut și oferim condiții europene de lucru investitorilor.

Avem progrese și în ceea ce privește accesul la finanțare. Am votat în Parlament o nouă politică fiscală prin care nu vom impozita venitul ÎMM-urilor decât atunci când acesta va fi distribuit ca și dividende. Pentru companiile mari am introdus conceptul de amortizare accelerată. Aceste două măsuri au un obiectiv comun – să atragă noi investiții și să accelereze investițiile companiilor prezente.

În ceea ce privește capitalul uman, am lansat vara trecută reforma universităților, prin care vom consolida mai multe universități și instituții de cercetare din țară. Vom investi zeci de milioane de euro doar în următorii doi ani în îmbunătățirea condițiilor de studii și creșterea salariilor personalului din universități.

Tot la nivel de capital uman, a intrat în vigoare reforma ajutorului social, prin care stimulăm persoanele apte de muncă, care profită de ajutoarele sociale, să se angajeze în câmpul muncii. Cunoaștem foarte bine necesitatea enormă de forță de muncă pentru fabricile și uzinele din țara noastră.

Avem un Cod al Muncii care trebuie modernizat. Curând în Parlament o să votăm unele modificări care vin să repare unele prevederi învechite. Facem pași rapizi și în lupta cu evaziunea fiscală. De la 1 ianuarie, Inspecția Muncii a primit mai multe atribuții și va fi mult mai puternică în combaterea salariilor la negru. În plus, vom stimula și mai mult folosirea aparatelor de casă moderne (care asigură schimbul de date în timp real) și a e-facturii. De aceste schimbări vor beneficia în special companiile serioase oneste, ca ale dvs.

Acestea sunt doar câteva din exemplele concrete ale progreselor pe care le înregistrăm, și abia am început. În următoarea perioadă o să avem un efort masiv de eliminare a birocrației din diferite sectoare ale economiei. Astfel, o să eliberăm cât mai mult spațiu ca antreprenorii să se poată dezvolta fără prezența deseori intimidantă a statului. O să simplificăm proceduri, o să eliminăm bariere și o să eliberăm economia. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede.

Dragi prieteni, vă invit să investiți în Republica Moldova. Sunt convins că parteneriatul strâns dintre țările noastre ne va ajuta să depășim și greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina.

Să avem încredere în viitor. Acesta este cel mai important ingredient pentru a asigura creșterea economică. Mesajul meu către dumneavoastră este unul simplu: aveți în Republica Moldova aceeași încredere pe care ați avut-o în România. Replicați la Chișinău ceea ce ați făcut aici. Eu cred că există toate premisele pentru ca, alături de alți investitori din UE, businessul german și cel românesc să fie printre cele mai importante din Moldova.

Nu a existat în istoria recentă a Republicii Moldova o guvernare mai deschisă dezvoltării economice și încurajării inițiativei private. Colegii mei din Guvern și din Parlament lucrează pentru a susține o creștere economică bazată pe investiții pe termen lung, așa că vă invit să ne vizitați cât mai curând pentru a stabili cum putem aduce împreună Moldova mai aproape de Europa.

Vă mulțumesc și vă aștept la Chișinău!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...