DISCURSUL Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi la Mitingul organizat cu ocazia Zilei Memoriei și Recunoștinței

Stimați veterani,

Doamnelor și Domnilor,

Prin această manifestare, continuăm tradiția onorării memoriei celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992, probabil cel mai dureros episod din istoria modernă a țării noastre.

Avem obligația morală să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt cu noi, eroii care și-au jertfit viața pentru independența Republicii Moldova.

Ne închinăm în fața părinților lor, pentru că au crescut bărbați adevărați, puternici, devotați poporului și care nu au ezitat să facă alegerea între viață și datoria față de Patrie.

Totodată, astăzi este ziua când putem să ne întâlnim cu veteranii, să le exprimăm recunoștința și să ne cerem iertare pentru tinerețea tulburată, pentru amintirile ce dor. Vă datorăm faptul că avem un stat, un steag, un imn. Iar această datorie nu poate fi apreciată în valori materiale, ea este nemăsurabilă și mereu va rămâne așa.  

Noi nu putem schimba istoria. Dar putem învăța din ea: să nu repetăm greșeli care se soldează cu drame și tragedii și să facem lucrurile mai bine. Putem promova buna înțelegere și respectul reciproc. Într-o țară atât de mică, ar fi o mare iresponsabilitate și lipsă de înțelepciune să nu putem păstra armonia și pacea, mai ales că au fost dobândite cu un preț atât de mare.

Parlamentului îi revine un rol important în realizarea politicilor de conciliere, pentru că reprezintă voința tuturor alegătorilor, cu diferite viziuni. Pluralismul,  legalitatea și stima unul față de altul sunt lucruri firești într-un stat democratic, atât de simpli și atât de eficiente.

Iar cea mai bună avertizare întotdeauna ne va fi reamintirea tristelor evenimente din martie 1992. Veșnica amintire celor căzuți! Onoare și stimă eroilor de lângă noi!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...