Din 2024, alocațiile pentru veterani și familiile acestora vor fi majorate

Chișinău, 28 decembrie 2023 – Parlamentul a adoptat, în prima și a doua lectură, un PROIECT de lege prin care statul sporește susținerea oferită pentru veterani și pentru familiile acestora.

Respectiv, veteranii de război care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, persoanele care au luptat în Afganistan, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și persoanele au rămas cu dizabilități în urma acestor conflicte, vor primi alocații mai mari cu 250 de lei, de la 1 ianuarie 2024. De majorare vor beneficia și soții / soțiile veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, precum și unul dintre părinții participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. Pentru alocațiile majorate, în bugetul de stat pe anul 2024 vor fi alocate 82 de milioane de lei.

Proiectul de lege aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, care au mai propus modificarea cadrului normativ astfel încât alocația lunară de stat va fi stabilită indiferent de faptul dacă beneficiarii primesc sau nu pensii ori alocații sociale de stat.

De prevederile aceste inițiative legislative vor beneficia 26 910 persoane. 21 419 au luptat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. 5 351 au participat la acțiunile de luptă din Afganistan, iar 140 de persoane sunt participanți la cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv foști deținuți în lagărele de concentrare fasciste și în ghetouri în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, persoane antrenate de organele puterii locale la strângerea munițiilor și a tehnicii militare, la deminarea teritoriului și a obiectelor în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...