Dialogul de nivel înalt la tema autonomiei funcționale a întrunit deputați ai Parlamentului Moldovei și ai Adunării Populare a Găgăuziei

Chișinău, 29 septembrie 2020 – Dialogul de nivel înalt “Autonomia funcțională ca strategie de guvernare incluzivă: practica internațională și experiența moldovenească” a întrunit mai muli deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei. Reuniunea a fost organizată, în regim online, de Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale și Adunarea Parlamentară a OSCE.

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat la cel mai înalt nivel – de către Președintele Forului legislativ, Zinaida Greceanîi. De asemenea, au participat deputații Vlad Batrîncea, Vicepreședintele Parlamentului, Copreședinte al Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia, precum și Igor Vremea, Inga Grigoriu,  Oazu Nantoi, Vladimir Mizdrenco, Elena Bacalu, Reghina Apostolova, Vladimir Vitiuc și Vladimir Bolea.

În cuvântul de salut adresat participanților, Zinaida Greceanîi a apreciat evoluțiile pozitive în activitatea Grupului parlamentar de lucru pentru asigurarea  funcţionalităţii UTA Găgăuzia și a mulțumit partenerilor externi ai Republicii Moldova pentru susținerea acestui dialog.

Vicepreședintele Parlamentului, Copreședinte al Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia, Vlad Batrîncea, deputat al Fracțiunii PSRM, a confirmat existența dialogului și bunei conlucrări dintre Chișinău și Comrat și a mulțumit pentru suport comunității internaționale.

Referindu-se la cele trei proiecte de lege care vin să armonizeze legislația privind autonomia găgăuză, Vicespeakerul a subliniat imperativul depolitizării acestui subiect și necesitatea abordării strict juridice, relevând despre determinarea de a manifesta maximă deschidere și flexibilitate în Parlament.

Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Igor Vremea, Fracțiunea PDM, a reiterat aprecierea pentru cooperarea strânsă și suportul oferit de OSCE, Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale, alți parteneri în promovarea incluziunii, inclusiv în UTA Găgăuzia. În opinia sa, Grupul de lucru parlamentar pentru Găgăuzia s-a dovedit a fi o platformă de comunicare eficientă între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei și un exemplu elocvent al dialogului coerent care evoluează ascendent, având un grad înalt de credibilitate.

În opinia deputatului Oazu Nantoi, Fracțiunea PAS, Blocul ACUM, așa cum cei aproape 30 de ani de existență a statului Republica Moldova au demonstrat că democrația nu poate fi importată, așa o autonomie funcțională nu poate fi copiată după exemplele existente în Europa, cât de reușite ar fi acestea. Urmează să parcurgem calea noastră, iar în acest proces trebuie să ne ghidăm de interese raționale, interese comune ale statului unitar și să ne mândrim că suntem cetățeni ai  Republicii Moldova, a menționat deputatul. Totodată, Oazu Nantoi a reconfirmat importanța expertizei și asistenței partenerilor de dezvoltare a țării.  

Un alt deputat al Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Vladimir Bolea, a ținut să sublinieze că toate deciziile care sunt luate de politicienii din Moldova trebuie să rezide în pacea și dezvoltarea Republicii Moldova, protejarea drepturilor tuturor cetățenilor. De asemenea, deputatul a relevat importanța abordării unice, dacă se doresc realizări în dialogul dintre Chișinău și Comrat. În opinia sa, faptul că Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, este membru din oficiu al Guvernului Republicii Moldova, reprezintă un exemplu convingător al politicii incluzive promovate de autorități.  

Deputata Inga Grigoriu, Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA, a exprimat recunoștință partenerilor internaționali, în special OSCE, pentru asistența oferită de-a lungul anilor, schimbul de experiență și bune practici. Deputata a evocat angajarea plenară în promovarea dialogului, drepturilor minorităților naționale, a tuturor cetățenilor țării și în consolidarea integrității teritoriale a statului. În opinia sa, respectul reciproc pentru tradițiile și valorile etniilor, limbilor vorbite, confesiunilor religioase face deosebită Republica Moldova.    

Deputatul Vladimir Vitiuc a caracterizat Dialogul de nivel înalt drept una dintre cele mai reușite reuniuni dedicate autonomiei găgăuze. Deputatul a subliniat necesitatea valorificării tuturor ideilor constructive lansate pe platforma Grupului parlamentar de lucru pentru asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia, care se încadrează în misiunea menținerii păcii și înțelegerii în Moldova. Vladimir Vitiuc a anunțat disponibilitatea de a discuta pe platforma Parlamentului Republicii Moldova ”pachetul găgăuz” de legi încât acestea, într-un final, să fie adoptate și să funcționeze viabil.

Deputata Elena Bacalu, a subliniat rolul important al partenerilor externi ai Moldovei, în special al Organizației Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI), care au facilitat obținerea progreselor în activitatea Grupului. ”Am avut un dialog productiv și, cel mai important, am învățat să comunicăm unii cu alții”, a specificat Elena Bacalu.

La Dialogul de nivel înalt au participat Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa, Copreședintele Grupului parlamentar de lucru pentru asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia, Gheorghii Leiciu, precum și Christophe Kamp, Directorul Oficiului Înaltului Comisar al OSCE pentru minorități naționale, George Tsereteli, Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția, Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova,  Steve Young, Coordonator de program, Republica Moldova, Inițiativa pentru gestionarea crizelor (CMI). 

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...