Deputații propun abrogarea legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat

Chișinău, 9 decembrie 2020 – Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la PROIECTUL de lege  pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.

”Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

”Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”, a menționat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.  

Protiviti proiectului, Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială”  și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Proiectul de lege a fost susținut de majoritatea membrilor Comisiei economie, buget și finanțe, urmând să fie supus dezbaterilor în plen.  

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...