Deputații din Parlamentul Republicii Moldova participă la sesiunea plenară a AP EURONEST

Chișinău, 20 aprilie 2021 – Mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova participă la cea de-a IX-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare EURONEST (AP EURONEST), care se desfășoară pe parcursul zilei de astăzi, în regim de videoconferință.  

La sesiune participă președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, membru al Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, precum și Dumitru Diacov, membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Igor Vremea, membrul Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Un mesaj de salut celor prezenți la eveniment prezintă Președintele Parlamentului European, David Sassoli. La fel, urmează și adresările din partea copreședinților AP EURONEST, Andrius Kubilius și Maka Botchorishvili, reprezentanți ai Comisiei Europene, alți oficiali.    

În cadrul Reuniunii de astăzi, coraportorii celor 4 comitete ale AP EURONEST vor prezenta rapoartele în plenul sesiunii. Comisia afaceri sociale, educație, cultură și societate civilă, prezintă rezoluția privind consolidarea proceselor democratice: rolul partidelor politice, societatea civilă, mediul electoral echitabil și mass-media liberă și pluralistă. Urmează prezentarea de către coraportorii Comitetului pentru integrare economică, apropiere juridică și convergență cu politicile UE, a unei rezoluții privind sinergia între educație și economie în UE și în țările Parteneriatului Estic.

Coraportorii Comisiei pentru securitate energetică vor vorbi despre rezoluția privind eficiența energetică, diversificare și independență; abordarea nevoilor pentru consolidarea politicii energetice europene și combaterea amenințărilor la adresa securității energetice în cadrul Parteneriatului Estic. În cele din urmă, va fi prezentată și rezoluția privind calitatea vieții, inclusiv sistemul de sănătate și reformele durabile ale pensiilor în UE și în țările din regiune, de către coraportorii Comisiei pentru afaceri sociale, educație, cultură și societate civilă.

Tot astăzi, va avea loc și o sesiune de dezbateri privind redresarea, reziliența și perspectivele democratizării pentru Parteneriatul Estic în perioada de după pandemia de Covid-19. 

În cadrul sesiunii, parlamentarii urmează să aprobe planul de activitate al AP EURONEST pentru anul 2022.

Ieri, 19 aprilie, au avut loc ședințele celor 4 comisii permanente.

Adunarea Parlamentară EURONEST, constituită în 2011, reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog între deputații din Parlamentul European și partenerii estici pe subiecte ce țin de implementarea reformelor politice, sociale și economice.

20.04.2021 Participarea la Cea de-a IX-a Sesiune Plenară a AP EURONEST

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More