Deputaţii democraţi au contestat la Curtea Constituţională Legea bugetului pentru anul 2021

Deputaţii Fracţiunii Partidului Democrat au contestat a Curtea Constituţională legea bugetului pentru anul 2021, în special anexa numărul 7, care vizează volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale. Anunţul a fost făcut astăzi de deputatul democrat Igor Vremea, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui, în procesul examinării legii bugetului au fost admise încălcări care afectează constituţionalitatea legii. Printre principalele încălcări au fost evidenţiate:

  • Prezentarea cu întârziere a proiectului de lege a bugetului în parlament. Principalul document financiar al ţării a fost înregistrat în legislativ la data de 1 decembrie, deşi, conform legislaţiei, acesta urma să fie depus  până la 15 octombrie, iar parlamentul urma să adopte legile bugetare anuale până la 1 decembrie. „Din cauza prezentării cu întârziere a bugetului, nu a existat suficient timp pentru examinarea şi analiza aprofundată a prevederilor documentului, fiind astfel afectate grav principiile bugetare de legiferare şi principiul statului de drept. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în parlament contravine de fapt statului de drept”, a menţionat Igor Vremea.
  • Bugetul a fost aprobat fără consultarea opoziţiei parlamentare, iar termenul legal de depunere a amendamentelor a fost total neglijat. Prin această abordare s-a încălcat dreptul deputaţilor la iniţiativa legislativă, drept garantat de Constituţie.
  • Orice propunere legislativă, amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare, cheltuielilor sau împrumuturilor pot fi adoptate numai după ce acestea sunt acceptate de guvern. Executivul era obligat să se expună expres şi univoc pe fiecare amendament al deputaţilor. Guvernul nu avea dreptul să lase la latitudinea Parlamentului repartizarea mijloacelor financiare către autorităţile publice locale şi pe obiecte concrete.

Reieşind din aceste argumente, deputaţii democraţi au solicitat Curţii să se expună asupra constituţionalităţii anexei numărul 7 din Legea bugetului de stat pentru anul 2021, care vizează volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale.

„Am contestat la Curtea Constituţională bugetul anti-oameni votat de această coaliţie cu grave încălcări. După ce a furat un miliard, Şor a mai primit câteva sute de milioane din buget de la socialişti ca să le împartă cum doreşte. Mai mult decât atât, pentru că graba a fost mare, totul s-a făcut rapid şi cu încălcarea legii”, a scris pe pagina sa de Facebook  preşedintele PDM, Pavel Filip.

Fracțiunea PDM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...