Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor: actuala guvernare a eșuat total în gestionarea crizei pandemice, iar sistemul medical se află în prag de colaps

Chișinău, 20 octombrie 2021 – Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, deputați ai fracțiunii Blocului Comuniștilor și Soialiștilor, membri ai Comisiei protecție socială, sănătate și familie, au susținut astăzi un briefing în cadrul căruia au subliniat că actuala guvernare a eșuat total în gestionarea crizei pandemice, iar sistemul medical din țară se află în prag de colaps.  

Alla Darovannaia a menționat că cei care în prezent dețin puterea totală în țară și sunt responsabili de actuala situație din sistemul medical, criticau guvernul precedent că nu întreprinde suficiente măsuri pentru a proteja populația de COVID-19, că au scăpat de sub control răspândirea virusului COVID-19, înregistrând zilnic un  număr record de infectări.

Deputatul susține că lipsa acțiunilor concrete din partea actualei puteri a dus la majorarea numărului de persoane infectate, inclusiv a cazurilor grave, la creșterea numărului de persoane decedate din cauza COVID-19, și, în același timp, la încetinirea procesului de vaccinare a populației, în pofida faptului că țara dispune de vaccin. 

Potrivit deputatului, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a dat dovadă de iresponsabilitate și a întreprins acțiuni care au adus țara în actuala situație de criză în sistemul medical.

”Pe fundalul scăderii dramatice a procesului de imunizare a populației, a crescut semnificativ numărul persoanelor spitalizate cu forme grave de COVID-19 și a persoanelor care se află la terapie intensivă. În aceste condiții, situația în spitale din țară este tensionată, și în special în secțiile de terapie intensivă unde peste 90% de paturi sunt ocupate”, a spus Alla Darovannaia.

Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a menționat că în situația extrem de dezastruoasă de astăzi privind combaterea pandemiei, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a propus de mai multe ori audierea în parlament a conducerii Ministerului Sănătății, propuneri care au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Deputatul a atenționat că astăzi, deși Moldova beneficiază de ajutoare umanitare substanțiale, inclusiv teste, măști și alte materiale medicinale, oamenii continuă să plătească sute de lei pentru a se testa.

„Unde sunt aceste ajutoare, de ce le ascundeți?”, a fost întrebarea lui Vladimir Odnostalco către autorități.

Potrivit afirmațiilor sale, întreaga activitate a Comisiei pentru Situații Excepționale se reduce la interziceri și obligații. În același timp, situația din țară nu se schimbă, iar medicii sunt considerați vinovați.

Astfel, autoritățile intenționează să adopte un proiect de lege prin care medicii nevaccinați vor fi privați de dreptul de a primi compensația de 16 mii de lei în cazul contaminării cu Covid, dar și plata în mărime de 100 mii de lei în caz de deces provocat de Covid.

Socialistul s-a adresat și către medicii din spitalele raionale în care se constată insuficiență de medicamente necesare pentru tratamentul anti-Covid și i-a îndemnat să nu tacă, să ceară ca spitalele să fie asigurate cu medicamente.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More