Deputații au votat în prima lectură reducerea costurilor serviciilor consulare pentru cetățenii Republicii Moldova din afara țării

Chișinău, 9 iunie 2022 – Costul serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova din afara țării ar putea fi micșorat. În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au votat în prima lectură un proiect, care prevede modificarea Legii cu privire la taxele consulare.

Modificările prevăd eliminarea taxelor aferente prestării serviciilor consulare. Totodată, este propusă reducerea cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, se propune eliminarea în proporție de 100% a taxelor consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În formula actuală, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicită suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adaugă și costul pentru expedierea la domiciliu a respectivelor acte.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”. PROIECTUL urmează să fie propus pentru aprobare în lectură finală.  

09.06.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...