Deputații au votat în prima lectură pentru denunțarea Acordului privind barierele tehnice în zona comerțului liber în CSI

Chișinău, 14 iulie 2023 – Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege pentru denunțarea Acordului privind barierele tehnice în zona comerțului liber în Comunitatea Statelor Independente. 

Documentul a fost propus de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit autorilor, acest tratat și-a pierdut actualitatea odată ce Republica Moldova s-a angajat într-un amplu proces de racordare a standardelor respective la normele Uniunii Europene.  

„Urmare a implementării capitolului 3 titlul V Comerțul și aspectele legate de comerț din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Republica Moldova a efectuat măsurile necesare pentru a asigura în mod progresiv conformitatea politicii interne cu obiectivele UE în domeniile reglementărilor tehnice, standardelor, metrologiei, acreditării, evaluării conformității și supravegherii pieței”, se arată în nota informativă a proiectului. Drept urmare, sistemul implementat de Republica Moldova în domeniul barierelor tehnice în calea comerțului diferă esențial de sistemele țărilor CSI.

Potrivit autorilor, denunțarea acordului nu va aduce consecințe politice pe plan intern, la nivel regional și multilateral și nici de ordin financiar-economic, deoarece Moldova nu are obligații financiare sau de altă natura care ar fi apărut pe perioada valabilității acestuia și care nu au fost stinse.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica Comitetul Executiv al Comunității Statelor Independente denunțarea Acordului menționat.

Proiectul trebuie să fie votat și în lectura a doua. Legea ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

14.07.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...