Deputații au votat în prima lectură modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic

Chișinău, 15 decembrie 2023 – Parlamentul a susținut în prima lectură modificări la Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic. Inițiativa legislativă a fost votată de 57 de deputați.

Scopul acestei inițiative legislative este de a racorda prevederile Legii la standardele noi, dictate de modernizarea proceselor, sistemelor și metodologiilor în exercitarea profesiei de medic. Autorii documentului propun modificarea unor termeni, precum și definirea unor principii noi care se utilizează în sistemul de sănătate, însă nu sunt prevăzute în actul normativ. Astfel, Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic se completează cu noi definiții care se referă la actul medical, competența profesională, tratamentul personalizat, defăimarea etc.

Totodată, în textul Legii se va menționa clar că medicul este responsabil de păstrarea secretului profesional, care nu poate fi dezvăluit în timpul procesului de diagnosticare, după finalizarea tratamentului și nici după decesul pacientului. Proiectul mai prevede detalierea și completarea cazurilor în care medicul are dreptul de a refuza efectuarea intervenției (cu excepția situațiilor de urgență) și de a trimite pacientul la alt medic. Acest lucru va fi posibil în cazul în care pacientul sau însoțitorii săi sunt agresivi și prezintă pericol pentru sănătatea și integritatea medicului.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic a fost elaborat de către deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Ana Oglinda și Adrian Belîi, ambii medici de profesie, în cadrul unui grup de lucru extins din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Universității de Stat din Moldova, precum și ai organizațiilor societății civile din domeniul sănătății.

Documentul va fi propus spre examinare în lectura a doua în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...