Deputații au votat în lectura a doua modificări în legislația privind zonele economice libere

Chișinău, 7 iulie 2023 – Proiectul de modificare a Legii cu privire la zonele economice libere și Codului vamal al Republicii Moldova a fost aprobat în lectura a doua. Proiectul a fost elaborat de Guvern și urmărește scopul eficientizării activității zonelor economice libere (ZEL) și respectării legislației naționale în materie de regimuri vamale și concurență.

Potrivit proiectului, contractele între rezidenți și administrațiile ZEL-urilor vor fi aprobate direct, fără obligativitatea de a le coordona cu ministerul de resort, astfel fiind eliminată o procedură birocratică inutilă. 

Totodată, prin proiectul de lege se propune abrogarea unor norme cu privire la zonele economice libere în vederea eliminării unor practici neconcurențiale în activitatea rezidenților zonelor respective.

De asemenea, actul normativ definește exact noțiunile de produs autohton și de produs originar din Republica Moldova. Totodată, documentul presupune alinierea legislației în domeniu la prevederile noului Cod vamal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

PROIECTUL de lege a fost supus mai multor runde de consultări publice.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...