Deputații au luat act de raportul Comisiei pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere

Chișinău, 15 iulie 2022 – Comisia specială pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere și-a prezentat, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, raportul de activitate. Documentul conține propuneri de ordin normativ pentru a îmbunătăți reglementările pe piața produselor petroliere.   

Conform HOTĂRÂRII, adoptate pe marginea raportului, Parlamentul va examina posibilitatea efectuării unui audit de performanță extern, independent,  a activității Consiliului Concurenței. O altă recomandare ține de posibilitatea eliminării necesității de păstrare de către agenții economici a produselor petroliere principale în volum minim de 1000 metri cubi. Totodată, rămâne obiectivul transpunerii în legislația națională a Directivei UE privind obligația statelor membre de a menține un nivel minim de rezerve de produse petroliere în volumul echivalent pentru două luni de consum intern.

Guvernul va examina posibilitatea reducerii prețurilor la transporturile de persoane în trafic raional sau interraional, precum și va analiza posibilitatea de reducere a prețului la produsele petroliere pentru operatorii de transport rutier. De asemenea, se recomandă implementarea măsurilor de stimulare a procurării și a utilizării de către populație a mașinilor electrice și examinarea posibilității scutirii de taxe pentru operatorii de transport rutier la importul unităților de transport destinate serviciilor regulate. Totodată, documentul conține recomandări pentru Consiliul Concurenței, ANRE, autoritățile publice locale.

Comisia specială pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere a fost creată de Parlament pe 3 iunie 2022, având în vedere evoluția prețurilor la produsele petroliere din ultima perioadă, precum și recomandările Consiliului Suprem de Securitate. Comisia a fost constituită din patru membri: președintele comisiei Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe; secretar – Dorian Istratii; membri – Ion Șpac, Ersilia Qatrawi.

15.07.2022 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...