Deputați PAS: Securitatea instituțiilor strategice de stat nu poate fi lăsată pe mâna hoților de miliarde

Deputații PAS, Dan Perciun și Ion Groza, au prezentat astăzi, într-un briefing de presă, un proiect de lege care vine să interzică prestarea serviciilor de pază a instituțiilor statului de către agențiile de pază particulare.

Asta după ce, multiple investigații jurnalistice au dezvăluit că instituțiile statului sunt păzite de companii private afiliate conducerii Ministerului Afacerilor Interne, sau anumitor persoane publice notorii, cu probleme penale.

Inițiativa PAS propune amendarea alin. (10) al art. 23 al Legii nr. 283/2003 privind activitatea particulară de detectivi și pază, precum și amendarea alineatului (11) al pct. 3 al art. 10 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.

În context, deputatul PAS, Dan Perciun, a precizat: „Problema este veche și datează încă din perioada Plahotniuc, atunci când compania „Argosˮ asigura pe bandă rulantă paza instituțiilor strategice ale statului Republica Moldova. După iunie 2019 această practică nu a încetat și a fost preluată de noua conducere a MAI.

Am rămas cu toții stupefiați când am descoperit că paza celor cinci judecătorii din Chișinău este asigurată de către o companie afiliată lui Ilan Șor, deținută de Igor Bodorin, care a fost șeful de pază al acestuia. Asta în condițiile în care, în aceste judecătorii, trebuie să se facă dreptate cetățenilor Republicii Moldova în dosare de rezonanță în care figurează Ilan Șor. Bineînțeles că prezența acelor companii private intimidează judecătorii, funcționarii, există riscul ca ei să fie filați, iar justiția să nu-și facă treaba.

Ultima investigație jurnalistică arată că o companie obscură până în anul 2019, „Premium Securityˮ, afiliată lui Pavel Voicu, practic a preluat toate acele contracte care erau prestate de compania „Argosˮ. Constatăm contracte de pază de la Moldtelecom, CNAS, Chișinău Gaz, Poșta Moldovei, Flacăra Albastră, etc.”.

Deputatul PAS Ion Groza a concretizat că prin această modificare se va interzice pe viitor agențiilor particulare de pază să ofere servicii instituțiilor statului: „Acestea vor putea fi protejate doar de către instituții de pază de stat. Avem astăzi în țară astfel de instituții de pază de stat, care însă nu au acces la aceste contracte, care logic ar trebui să le revină lor. Considerăm absolut firesc ca statul să-și protejeze instituțiile sale”.

Prin acest proiect de lege se va asigura nemijlocit securitatea statului, întrucât asigurarea securității instituțiilor sale necesită o atenție sporită, chestiune care nu poate fi lăsată la discreția companiilor private ce prestează servicii de pază în sensul dat, se arată în proiect.

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More