Declarațiile Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la briefingul de presă „PAS la Raport”

Domnule Prim-ministru,

Stimați colegi,

Dragi cetățeni,

La 11 iulie se împlinesc doi ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut o victorie, o victorie în fața hoților și a tuturor celor care au sărăcit această țară de-a lungul anilor. O victorie care părea aproape imposibilă cu câțiva ani înainte. În 2020, apoi în 2021, moldovenii și-au unit eforturile și le-au spus hoților și șmecherilor „ajunge!”, le-au spus că puterea în Moldova aparține poporului, că suveranitatea și democrația sunt valori esențiale pentru poporul nostru.

De doi ani, Republica Moldova merge pe o cale nouă. Calea aderării noastre la Uniunea Europeană. Această cale a fost posibilă doar datorită solidarității și curajului moldovenilor. Datorită rezistenței lor în fața nedreptăților. Nu putem face în doi ani tot ce am ratat 30 de ani, dar am început lucruri importante. Vrem ca până în 2030 Uniunea Europeană să fie la noi acasă și ca niciodată să nu mai fim blocați din drumul nostru pentru dezvoltare și bunăstare. În continuare, e nevoie de multe eforturi și de unitate. Uniunea Europeană ne susține în acest drum și am văzut cu toții, toată lumea a văzut, această susținere la 1 iunie, la Bulboaca, la Summitul Comunității Politice Europene. Poporul Republicii Moldova cere clar ca noi, clasa politică, să îndeplinim dezideratul aderării la Uniunea Europeană. La 21 mai, peste o sută de mii de cetățeni au spus în Piața Marii Adunări Naționale și în zeci de orașe europene că moldovenii sunt europeni, iar locul nostru este în Uniunea Europeană.

Dragi cetățeni,

Ne aflăm în cea mai responsabilă perioadă din istoria Republicii Moldova. Anul 2023 este un an în care trebuie să avansăm ireversibil în calea noastră spre integrare europeană – să începem negocierile și să dezvoltăm Moldova. Este un efort mare, care nu ține doar de deputați, miniștri, dar de fiecare funcționar atât la nivel central sau local. Depinde de fiecare moldovean aflat în țară sau peste hotare.

Știu câte probleme sunt încă în Moldova. Discut cu oamenii zilnic, merg în satele noastre, cunosc de-aproape nevoile cetățenilor noștri. Vreau ca moldovenii să trăiască ca europenii, pentru că merită. Și să ajungem în ziua în care cetățenii noștri să nu fie îngrijorați de ziua de mâine. Am vrea să putem face toate lucrurile mai repede, însă mocirla în care a fost scufundată Moldova timp de decenii este greu de limpezit peste noapte.

Timp de peste 32 de ani țara noastră a fost supusă șantajului, embargourilor, hoțiilor, schemelor de spălare a banilor, amenințărilor hibride. Kremlinul, prin servitorii săi de la Chișinău, fac orice ca să ne dezbine, să ne certe între noi, să ne facă slabi în fața amenințărilor. Dar noi am fost mai mulți, mai puternici și mai uniți. Și oricât de greu ar fi, ne-am ținut pe calea dreaptă, unica ce poate să asigure un viitor demn pentru copiii noștri.

În pofida crizelor care s-au abătut asupra Moldovei, am început schimbări în cele mai importante domenii și suntem alături de oameni.

Am pornit lucrurile în justiție, prin evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor din țară, iar primele rezultate deja încep să apară:

  • Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul Furtului Miliardului și va trebui să întoarcă la stat 5 miliarde de lei.
  • Cu ajutorul partenerilor externi, am obținut aplicarea de sancțiuni internaționale împotriva fugarilor Șor și Plahotniuc și a grupărilor care încearcă să destabilizeze țara.
  • La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională a decis scoaterea în afara legii a partidului ȘOR, ceea ce înseamnă că partidul va fi eliminat, nu va mai primi bani de la stat, iar bunurile îi vor fi confiscate pentru a acoperi prejudiciile aduse statului.
  • Am făcut posibilă confiscarea extinsă: vor putea fi confiscate bunurile care au fost transferate de condamnat către rude.
  • Am introdus amenzi și pedepse mai dure pentru corupție electorală.
  • Am întors cetățenilor Aeroportul Chișinău, așa cum am promis. Lista este lungă, dar pas cu pas, le vom veni de hac tuturor celor care au sărăcit această țară.

Reforma justiției este angajamentul de căpătâi al guvernării. Avem nevoie de judecători integri la Curtea Supremă de Justiție și în toate instanțele din țară. Doar pe o justiție corectă putem construi o democrație adevărată și aduce dreptatea pe care o așteaptă de atâția ani cetățenii. Un sistem nedrept construit ani la rând nu poate fi, din păcate, dărâmat atât de repede precum ne dorim cu toții. Noi vom duce până la capăt aceasta reformă, chiar dacă avem rezistență în sistem, dar de fiecare dată am demonstrat că vocea poporului este mai puternică.

  • Am făcut dreptate și limbii române, și înaintașilor noștri care au luptat pentru independență și limbă. După decenii la rând, am reușit să readucem Limba română la ea acasă.

Chiar și în acest caz, care e un subiect al lingviștilor și nu trebuie să devină temă de gâlceavă politică, au fost prieteni ai Kremlinului care au continuat să ne dezbine, cu minciuna unei limbi inexistente, create de un regim sovietic pentru a ne șterge istoria și cultura.

Noi, moldovenii, am văzut după independență cum trăiesc oamenii în Uniunea Europeană. Și cunoaștem foarte bine cum am trăit în trecutul sovietic. În acești ultimi ani a devenit foarte clar cine ne sunt prieteni și cine ne vrea în continuare săraci și subjugați. Țările Uniunii Europene au fost alături de noi mereu, iar în ultimii doi ani fiecare dintre noi am simțit ce înseamnă cu adevărat un ajutor. Am avut lumină, căldură, siguranță în ziua de mâine, dar fără a fi ȘANTAJAȚI. Pentru că Uniunea Europeană respectă poporul nostru și deciziile noastre.

Totodată, am văzut și cine ne vrea speriați și sărăciți – să înghețăm în plină iarnă, să stăm pe întuneric și să fim implicați într-o lume a războiului . Dar noi asta nu vrem, cetățenii Republicii Moldova au spus de fiecare dată, și în 1991, și în 2021, și în mai 2023, că vor să facă parte dintr-o lume a păcii, a libertății.

Nu mai vrem să facem parte din structuri și acorduri care nu au nicio valoare. Aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus și nu aduce niciun beneficiu moldovenilor. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate.

  • Astfel, în această sesiune parlamentară, am inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. E vorba de foarte multe acorduri, împreună cu Guvernul am ieșit din numeroase din ele și vom renunța la tot ce contravine interesului național.

Dragi cetățeni,

în 2023 avem alegeri locale, încă un pas important pentru parcursul Republicii Moldova. Știu că ați auzit de multe ori că trebuie să ne implicăm, pentru că trecem printr-un moment important. Dar drumul nostru din asta constă – din mai multe etape esențiale prin care trebuie să trecem împreună ca democrația și dreptatea să devină o victorie ireversibilă. Echipa cu care va merge PAS în alegerile locale, primarii și consilierii noștri, va fi echipa care va menține acest parcurs – Echipa Europa. Împreună cu viitorii primari PAS, vom ajunge din sat în sat și vom munci pentru a aduce Europa în toate localitățile noastre.

Moldova europeană înseamnă viață europeană pentru cetățenii ei, care se construiește zi de zi, prin lucruri concrete: drumuri calitative, școli și grădinițe moderne, acces la apă și sanitație în fiecare localitate, servicii publice aproape de cetățean. Pentru aceasta vom lucra strâns cu echipa Europa de primari PAS. Planul „Construim Moldova europeană” propus de guvern conține 20 de acțiuni prioritare care au misiunea să îndeplinească anume acest deziderat – condiții de viață europene în fiecare localitate.

Începând de azi, împreună cu colegii mei, membri, susținători, vom lua la pas fiecare localitate din țară, așa cum am făcut și anul trecut, pentru a ajunge la fiecare cetățean și a face o dare de seamă în legătură cu activitatea noastră. „Pas la raport” este o responsabilitate a noastră, a celor care am primit încrederea de la cetățeni, dar și un element important al democrației. Guvernarea poate fi eficientă doar când este pentru oameni și cu oamenii.

Dragi cetățeni,

lucrurile pe care am ales să le facem pentru țara noastră nu sunt doar pentru a ne câștiga locul în Uniunea Europeană, ci, mai ales, sunt pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a moldovenilor. Construim Moldova europeană acasă pentru viitorul copiilor noștri, pentru ca ei să poată trăi în pace și bună înțelegere în Moldova noastră, a tuturor.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...